Objavljeno u Nacionalu br. 613, 2007-08-13

Autor: Nacionalova redakcija

IRAK

Amerikanci ljuti jer su Iračani na odmoru

IRAČKI PREMIJER Nouri al-Maliki zamjerio se američkoj administraciji odbijanjem zahtjevaIRAČKI PREMIJER Nouri al-Maliki zamjerio se američkoj administraciji odbijanjem zahtjevaZapovjednici američke vojske u Iraku i vodeći ljudi američke administracije ogorčeni su onim što su napravile vodeće osobe u iračkoj vladi i parlamentu: proglasile su kolektivni godišnji odmor od pet tjedana, pa je parlament tako raspušten, poslanici su napustili Bagdad, a i vlada djeluje u reduciranom sastavu jer su otišli i mnogi ministri. Učinili su to iako je američka strana tražila od njih da ne odlaze na odmor jer irački političari nisu obavili poslove koje su obećali, kada je riječ o donošenju novih zakona, koji su važni u stabiliziranju situacije u zemlji i smirivanju građanskog sukoba. Amerikanci su posebno ogorčeni što su irački političari otišli na ljetovanje dok američki vojnici - upravo zato da stabiliziraju stanje - svakodnevno ginu u Iraku, pa izgleda kao da žrtvuju svoje živote da bi irački političari mogli uživati u ljetovanju.

Američki ministar obrane Robert Gates u razgovoru s iračkim premijerom Nourijem al-Malikijem tražio je da se odluka o ljetovanju povuče, te da irački političari intenziviraju rad, ali ga je Maliki odbio. Iako je Gates tvrdio da je njihovo ljetovanje za Amerikance “neprihvatljivo i nedopustivo”, Maliki mu je rekao da oni imaju pravo na odmor, te odbio Gatesov zahtjev. Američka štampa jednoglasno kritizira odluku iračkih političara, a opća je ocjena da će to ogorčiti američke birače, te povećati broj onih koji smatraju da SAD treba početi povlačiti svoje vojnike iz Iraka, te prepustiti samim Iračanima da se izvlače iz ratnog i ekonomskog kaosa u kojem se zemlja nalazi. U SAD-u jača uvjerenje kako Iračani nedovoljno sami rade na popravljanju stanja u zemlji, prepuštaju Amerikancima da oni snose najveći teret ratovanja i održavanja sigurnosti, dok se iračke vojne snage libe upuštati u rizičnije vojne akcije čak i kao ispomoć američkim snagama.

Vezane vijesti

Bill Gates: Bili smo suparnici, ali i prijatelji

Bill Gates: Bili smo suparnici, ali i prijatelji

Svi oni koji su imali veliku sreću poznavati ga, a kamoli još i raditi s njim, znaju koliko je ovo veliki gubitak za čovječanstvo, kazao je Bill… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika