16.08.2007. / 10:27

Autor: Martina Čizmić

MANIPULACIJA PODACIMA

CIA uređuje članke na Wikipediji

Wikipedijin skener, internetski alat koji može otkriti organizacije koje uređuju zapise na internetskoj enciklopediji "Wikipediji", otkrio je da je i CIA mijenjala sadržaje nekih stranica. Skener navodno pokazuje da je netko zaposlen u CIA-i promijenio zapise na stranici o Iranskom predsjedniku. 

Alat koji su razvili američki istraživači pretražuje popis od 5.3 milijuna podataka i uspoređuje ih sa internetskim adresama korisnika-urednika. Iskorištava otvorenost Wikipedije, njen popis internetskih adresa i korisničkih imena korisnika i prati promjene koje čine na stranicama. Informacije se mogu vidjeti u izborniku "history" na vrhu stranice.

Koristeći ove informacije sa IP adresama korisnika, Wikipedijin skener otkriva koje su tvrtke i organizacije što promijenile. No, skener ne može identificirati pojedince, samo računala. Većina zapisa koju skener otkriva pogreške u zapisima ili netočnosti u profilima. No, koristi se i za otklanjanje potencijalno štetnog materijala.

Na stranicama o Iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadijnejadu, skener je otkrio da je netko sa CIA-inog računala dodao usklik "Wahhhhhh!" prije dijela o predsjedničkom planu za vladanje. Anonimni korisnik dobio je upozorenje da je nedavno vandalizirao Wikipedijin članak i da ga se moli da prestane sa takvim ponašanjem. Druge promjene su nebitne i uključuju promjene na stranicama bivšeg šefa CIA-e Portera Gossa te Oprah Winfrey.

Glasnogovornik CIA-e rekao je da ne može potvrditi da li je promjena zaista napravljena na CIA-inom računalu, ali je istaknuo da je posao agencije zaštita SAD-a.

Glasnogovornik Wikipedie istaknuo je da cijene transparentnost, a skener to zaista i omogućava. Čak se koristi i kako bi spriječio sukob interesa. Wikipedijin skener može spriječiti organizacije ili pojedince u mijenjanju članaka koje ne bi trebali. Tehnički, ne mogu reći tko je promijenio podatke, ali znaju da je to osoba koja ima pristup CIA-inoj mreži.

Ranije ove godine Microsoft je ponudio novac stručnjacima kako bi pročitali sve članke o kompaniji i ispravili greške. Otkriveni su i članovi Američkog kongresa koji su mijenjali osjetljive informacije o političarima. Čak je pokrenuta istraga nakon što su zaposlenici demokrata Martya Meehana priznali da su "ispolirali" njegovu biografiju. 

Vezane vijesti

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Afganistanski državljanin, zaposlenik američkog veleposlanstva u Kabulu, otvorio je u nedjelju navečer vatru u prostorima kojima se navodno koristi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika