16.08.2007. / 11:46

Autor: Martina Čizmić

KRAJ "ČIK PAUZA"

Pušači manje produktivni od nepušača

Nova studija koju je proveo dr. Petter Lundborg sa Sveučilišta u Amsterdamu pokazala je da pušači imaju niži radni učinak i češće odlaze na bolovanje od nepušača. Neki pušači tvrde da "čik pauze" koriste kako bi razmislili o onome što su napravili i onome što još treba biti napravljeno, te da su zbog toga produktivniji od nepušača. Međutim, često se dogodi da petnaestominutna pauza za cigaretu bude i puno dulja.

Studija koja je obuhvatila 14 tisuća švedskih radnika pokazala je da pušači koriste bolovanje 11 dana duže nego nepušači. Pušači češće biraju rizičnije poslove i imaju općenito lošije zdravstveno stanje. Ukoliko se tvrtka odluči za politiku nepušenja može smanjiti broj dana koje njeni zaposlenici provode na bolovanju.

Prema Gallupovoj anketi iz 2000. godine, 95 posto amerikanaca vjeruje da bi tvrtke trebale ili potpuno zabraniti pušenje ili odvojiti dio za pušače. Različite tvrtke imaju različite načine na koje potiču svoje zaposlenike da prestanu pušiti. Wal-Mart, lanac trgovina u SAD-u ponudio je svojim zaposlenicima program kojim im pokušava objasniti prednosti nepušenja. Ako uspije, uštedjeti će na plaćanju troškova zdravstvenog osiguranja za svoje zaposlenike među kojima je najveća stopa srčanih bolesnika i dijabetičara.

Studija provedena u Heleni u Montani otkrila je da je stopa srčanih udara opala za 40 posto u samo šest mjeseci nakon što su uveli zabranu pušenja na poslu. S obzirom da je u EU sve više zemalja koje uvode zabranu pušenja na javnim mjestima, samo je pitanje dana kada će biti uvedena zabrana pušenja i na radnim mjestima.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), procjenjuje da u svijetu puši više od milijarde ljudi te da godišnje od posljedica pušenja umire pet milijuna ljudi. U Hrvatskoj godišnje od pušenja umre 10 tisuća ljudi.

Vezane vijesti

Kava smanjuje rizik od smrti

Kava smanjuje rizik od smrti

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika