16.08.2007. / 19:27

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Sukob na ljevici

Nije prošlo niti prvih stotinu dana otkako je Zoran Milanović postao predsjednik SDP-a, a već se našao na udaru dvije vrste, posve oprečnih optužbi. I dok su one iz HDZ-a u kojima ga se proglašava komunistom i ekstremnim ljevičarom, razumljive jer su u funkciji predizborne borbe čiji je cilj što više ocrniti protivnika, kritike prema kojima Milanović vuče socijaldemokrate udesno govore o potpunom nesnalaženju dijela liberalne ljevice u Hrvatskoj.

Povod je poznat – u intervjuu jednom web-portalu, šef SDP-a iznio je dvije, za dio tzv. lijeve inteligencije, vrlo blasfemične misli. Prvo, kako on ima razumijevanja za one koji su 1941. otišli u ustaše, i drugo, da haašku optužnicu protiv Ante Gotovine u pravnom pogledu smatra upitnom. Čak i kada se stave na stranu Milanovićeve ograde, gdje o ustaškom režimu kaže da «nikada nije imao razumijevanja za organizatore i sudionike u zločinima», a kod Oluje kako su u njoj počinjena i sramotna ubojstva nevinih civila, kritike zbog «desničarenja», potvrđuju neshvaćanje biti problema.

Stvar je u tome da SDP želi pobjedu na izborima i preuzimanje vlasti, a da bi to postigli moraju dobiti podršku većine birača. Svi trendovi ukazuju pad popularnosti HNS-a i HSP-a, koalicija HSS-HSLS ionako je slabašna, Branimir Glavaš i IDS-ovci će osvojiti nekoliko mandat, i očito je da na sceni ostaju samo HDZ i SDP. To je shvatio još i Ivica Račan, koji je kao izborni imperativ postavio osvajanje 33 posto glasova. Račanova bolest i smrt izazvali su velike promjene u hrvatskoj politici, od kojih je najveća strahovit Milanovićev uspon, ali cilj koji je definirao bivši premijer, nije se promijenio. Da bi se pobijedilo, trebati će osvojiti bar 30posto, a to nije moguće samo s podrškom lijevo orijentirane javnosti.

Zoran Milanović u ovom pitanju razmišlja poput svog prethodnika, i to je temelj sukoba na ljevici. Tko stvarno planira dobiti izbore, taj jednostavno mora proširiti svoje izbornu bazu bez a priornih podjela. Uostalom, zašto bi ljevica trebala robovati klišeima, poput onoga da je Haaški tribunal sasvim nepristran. Nije, i to svi znaju, ali isto tako je činjenica da je Haag u proteklih deset godina napravio dobar posao. Kaznio je sve ideologe i aktere ideje Velike Srbije (osim Karadžića i Mladića koji su u bijegu), ali je isto tako upozorio da su i Hrvati, Albanci i Bošnjaci znali činiti zločine. U takvim okolnostima, zašto bi skepsa glede Gotovinine krivnje predstavljala tabu temu za lidera hrvatske ljevice?

Nema razlike niti kada se radi o NDH. Pavelić, Artuković, Boban i slični kolovođe u povijesti će ostati zauvijek zapisani kao zlikovci, međutim kada se već govori o prošlosti, treba izbjegavati stigmatiziranje svih koji su se našli na gubitničkoj strani.

Kao što je Ivo Sanader odlaskom na pravoslavni Božić i izjavom Hristos se rodi napravio značajan korak desnice prema Srbima u Hrvatskoj, tako je i Zoran Milanović potpuno legitimno progovorio o nekim aspektima II svjetskog rata i Anti Gotovini. Time je možda izgubio naklonost nekoliko kvazi-ljevičara, ali je otvorio vrata značajnom dijelu tradicionalnog biračkog tijela. Pobijedi li SDP ove izjave će dobiti pravi smisao.

Jurčić u Japanu

Ljubo Jurčić, SDP-ov premijerski kandidat provesti će deset dana na turneji u Japanu. Jurčić namjerava posjetiti nekoliko tamošnji multinacionalnih tvrtki, a susresti će se i s vodećim ekonomskim stručnjacima s kojima će raspravljati o gospodarskoj strategiji. Odlaskom u Japan završava Jurčićeva međunarodna turneja budući je posljednjih mjeseci bio u SAD-u i Njemačkoj.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika