17.08.2007. / 08:19

Autor: Martina Čizmić

GRČKA

Požar prijeti Ateni

Šumski požar i dalje hara u Grčkoj, na gori Pentelikos, na sjeveru Atene. Tijekom dana evakuirano je nekoliko kuća i dvije bolnice koje se nalaze u predgrađima Melisia, Vrilisia i Penteli, nekih 20 kilometara od središta grada.

Prema podacima mjesnih vlasti, najmanje je deset kuća jače oštećeno. Stanovnici ugroženih predgrađa rekli su da su samo nemoćno promatrali kako im 30-metarski plamen zahvaća domove. Jedan je vatrogasac lakše ozljeđen, a jedno je vozilo hitne pomoći izgorjelo. Zbog jakog vjetra i razmjera požara, vatrogasci su jučer pozvali stanovnike da napuste svoje domove u toj stambenoj četvrti.

Požar gasi 12 kanadera i helikoptera i nekoliko stotina vatrogasaca. Vatrena fronta poslijepodne se protezala u dužini od dva do tri kilometra i stvarala gust dim koji se nadvio nad sjeverni dio Atene. Požar je prouzročio i prekide u isporuci električne energije. Gradske vlasti sumnjaju da je požar podmetnut jer se pojavio gotovo istovremeno na četiri međusobno udaljena mjesta.

Ovaj požar ostaviti će ozbiljne posljedice i na kvalitetu zraka u Ateni, jer je su šume na obroncima Pentelikosa bile najveći izvor kisika. Grad se zbog velikog broja automobila već godinama bori sa visokim stupnjem zagađenosti zraka.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika