17.08.2007. / 13:48

Autor: Martina Čizmić

POTRES

U Peruu 450 mrtvih i još se trese

Spasilačke ekipe cijele noći tragale su za preživjelima u potresu koji je jučer pogodio Peru. Prema posljednjim informacijama poginulo je najmanje 450 ljudi, a više od 2000 je ozlijeđeno.

Najviše je stradalih u siromašnim četvrtima u kojima su se kuće od zemljanih cigli jednostavno urušile. Bolnice i mrtvačnice su prepune pa stanovnici osavljaju mrtva tijela na ulicama. U 24 sata nakon potresa tlo je podrhtavalo još barem 11 puta, a potresi koji su zabilježeni imali su jačinu od 5 do 6.3 stupnja po Richteru.

Gradovi Pisco, poznat po likeru istog imena, Ica i Chincha prošli su najgore. Stotine su zatvorenika pobjegle iz zatvora kada se srušila stara zatvorska zgrada. U zemlji je proglašena trodnevna žalost.

Predsjednik Alan Garcia obećao je pomoć pogođenim područjima u kojima je najveći problem nedostatak vode, struje, telefonskih veza, ali i lijesova u kojima bi se mogli pokopati mrtvi.

Peruanski Crveni križ je na teren odmah poslao svoje interventne timove. Na molbu lokalnih vlasti Međunarodna federacija uputila je dva aviona pomoći u hrani, šatorima i pokrivačima iz regionalnog centra u Panami.

Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje novčane pomoći za žrtve potresa u Peruu. Novčanu pomoć možete uplatiti na žiro račun HCK-a broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 13. Ili možete donirati pozivom na donatorski telefon broj 060 60 20 90 (6,82 kn po minuti PDV uključen) ili on-line donacijom na www.hck.hr

Vezane vijesti

Mađarska vozačica: Čačić treba odgovarati za ono što je učinio

Mađarska vozačica: Čačić treba odgovarati za ono što je učinio

Katalina Liptak, mađarska vozačica škoda fabije na koju je prije dvije godine automobilom naletio potpredsjednik hrvatske vlade Radimir Čačić… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika