17.08.2007. / 11:18

Autor: Ivo Pukanić

BLOG

Ivo Pukanić blog: Bourneov ultimatum i sustav Echelon

Veliki sam ljubitelj filma, što u mojim godinama nije niti čudo. I za žene i za automobile treba snage i novca. Ja nemam niti jednoga niti drugoga, pa što mi preostaje osim odlaska u Cinestar i Tkalču. Nekad sam i sretan zbog toga, jer se mogu potpuno koncentrirati na film, bez da mi misli vrludaju kroz prostranstva gluposti muškoga mozga. U četvrtak 16. kolovoza imao sam posebnu sreću, da sam na skrivenoj premijeri u Branimir centru, koja počinje u 21,30h gledao među prvima u Hrvatskoj Bourneov ultimatum. Film inače počinje igrati 30. kolovoza, što znači da sam bio jedan od dvadesetak sretnika koji su sasvim slučajno nabasali na njega dva tjedna prije. Gledao sam prva dva nastavka ove trilogije, i mogu vrlo kompetentno reći da je ovaj treći, daleko najbolji u seriji. I odmah da vam otkrijem na početku, scenarist je ostavio mogućnost snimanja novih nastavaka s već potpuno osviještenim Jasonom Bourneom, odnosno Davidom Weebom, kako je pravo ime CIA-ina agenta izbrisana pamćenja.

Ovaj put mi nije toliko smetala niti drhtajuća kamera koja bi trebala dati još veći privid dokumentarnosti i realnosti događanja na platnu. Od prvog do zadnjeg kadra film se gleda bez i jednog trenutka dosade, što mi se inače rijetko događa, naročito ako film traje preko dva sata, kao što traje Bourneov ultimatum.

Kako sam ogromna baba, najradije bih vam ispričao cijeli sadržaj, no to ne bi bilo fair. Već sam i ovako previše rekao, otkrivši vam pravi identitet Jasona Bournea. Ipak, ovo sve vam pišem zbog toga što se unutar filma vidi, kao niti kod jednog drugog snimljenog do sada, kako smo svi pod kontrolom sofisticirane tehnologije, ako je to u interesu velikih agencija. U filmu se uvelike koristi prislušni uređaj Echelon, koga Hrvatska, u dogovoru s Amerikancima, upotrebljava već čitav niz godina. Sada je softverski još unaprijeđen, tako da svatko tko misli da ima bilo kakvu privatnost pričanja telefonom, neka zaboravi na to. Velike uši i velike oči ga pomno prate putem mobitel signala, iz kojeg čak možete izvaditi i karticu, i ništa vam neće pomoći. No, da ne duljim više, poruka filma je vrlo jasna - ne radite gluposti, jer Echelon je uvijek s vama. Da budem precizniji, Echelon je uvijek u vašem džepu. Sve u svemu, veliki je to film iz kojeg se mnogo toga da naučiti.

Vezane vijesti

Kastavski župnik: 'Bravo Beograđani! Tako se bori protiv bolesnika i

Kastavski župnik: 'Bravo Beograđani! Tako se bori protiv bolesnika i psihopata'

Nakon velikih nereda u Beogradu koji su nastali tijekom pokušaja obračuna dijela građana sa sudionicima gay parade, mišljenje o cijelom događaju dao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika