17.08.2007. / 11:59

Autor: Martina Čizmić

ONEČIŠĆENJE ZRAKA

U Pekingu voze par-nepar

Peking je uveo četverodnevni pokus kojim će pokušati smanjiti zagađenje zraka u gradu. Zatvaraju se tvornice koje najviše zagađuju, uvodi se plinskog grijanje u domove, no kakvoća zraka još uvijek je na niskoj razini, što zabrinjava vodeće ljude grada koji će sljedeće godine biti domaćin Olimpijskim igrama.

Tri milijuna automobila svakodnevno ispuštaju ugljični monoksid, dušični dioksid i druge plinove koji pridonose zagađenosti zraka. Glasnogovornik ureda za zaštitu okoliša grada Pekinga Du Shaozhong rekao je da je kakvoća zraka u Pekingu na 2 stupnju, a stupnjevi 1 i 2 su prihvatljivi.

Kako bi smanjili zagađenje, gradski dužnosnici uveli su vožnju automobilima po principu "par-nepar". Vozači čiji su zadnji brojevi na tablicama parni mogu voziti na parne datume, a neparni na neparne. Tim pokusom žele vidjeti hoće li 1,3 milijuna automobila manje pridonijeti značajnom smanjenu zagađenja zraka.

Vezane vijesti

Maksimalno dvije muhe u javnim zahodima

Maksimalno dvije muhe u javnim zahodima

Pekinška gradska uprava postavila je nove standarde kada je riječ o održavanju čistoće u javnim zahodima, a među njima je i odredba prema kojoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika