17.08.2007. / 17:53

Autor: Marijana Zrinjski

VOJNE VJEŽBE

Ruski bombarderi letjet će izvan bivšeg sovjetskog teritorija

Kineske i ruske snage danas su u ruskom Čebarkulu započele vojnu vježbu simulacije napada na grad kojeg su zauzeli teroristi, demonstrirajući svoju golemu vojnu moć. 

Borbeni zrakoplovi nadlijetali su to područje, komandosi iskakali iz helikoptera na krovove kuća, a artiljerijske granate zasipale poligon u središnjem dijelu Rusije, što su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Hu Jintao promatrali sa smješkom na licu.

Ruski je predsjednik tom prilikom kazao da će Rusija oživjeti praksu iz sovjetskog doba kada su strateški bombarderi redovito letjeli daleko izvan sovjetskog teritorija. "Odlučili smo ponovno uvesti redovite letove ruskih strateških bombardera", rekao je ruski predsjednik tijekom vježbe održane u planinskom masivu Ural.

Predsjednicima, koji zapovijedaju najbrojnijim vojskama svijeta, pridružili su se politički dužnosnici i vojni časnici četiriju zemalja članica Organizacije šangajske suradnje (SCO), regionalne sigurnosne i gospodarske asocijacije središnje Azije. Nakon završetka vježbe Putin je rekao "kako je ona korak naprijed u jačanju odnosa dviju zemalja, međunarodnog mira i sigurnosti, i što je najvažnije, sigurnosti naših naroda". Hu je također izrazio oduševljenje i izrazio uvjerenje "da će nakon vježbe SCO igrati važniju ulogu u borbi protiv terorizma u regiji".

SCO je sa jučerašnjeg summita poslao neizravno upozorenje NATO-u kako svijet mora dopustiti regiji da sama rješava svoje probleme. Zapad se nadmeće s regionalnim silama Kinom i Rusijom oko kontrole nad tim područjem bogatim energentima.

Istovremeno, iz ureda za odnose s javnošću međunarodnog avio-svemirskog salona "MAKS-2007", koji će se od 21. do 26. kolovoza održati u ruskom gradu Žukovski, najavljeno je da će po prvi puta javnosti biti predstavljen najnoviji ruski protuzračni sustav S-400 "Triumph". Sustav je namijenjen uništavanju svih vrsta letjelica i krstarećih raketa, a može se koristiti i protiv balističkih meta. Maksimalni domet "Triumpha" je 400 kilometara, a može pogađati mete do visine od 30 kilometara, kažu u salonu. Zapovjednik ruskog vojnog zrakoplovstva Aleksandar Zelin istaknuo je da sustav S-400, za razliku od prethodnog S-300, pogađa udaljenije i više ciljeve te je sposoban uništiti sve danas poznate zračne mete.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika