18.08.2007. / 12:01

Autor: Marko Biočina

Zajednička vojna vježba

Kinesko-ruska demonstracija moći

Kineski i ruski vojni vrh na zajedničkoj vojnoj vježbiKineski i ruski vojni vrh na zajedničkoj vojnoj vježbiRusija i Kina održale su prve zajedničku vojnu vježbu u povijesti. Vježba, u kojoj je sudjelovalo više od 6 tisuća vojnika, održana na području južnog Urala, a zamišljena je kao demonstracija vojne moći i sve bližih veza tih dvaju zemalja.

Vojnoj vježbi su prisustvovali i predsjednici Rusije i K, Vladimir Putin i Hu Jintao. U zajedničkoj izjavi naglasili su kako se „sigurnost i stabilnost središnje Azije može očuvati jedino suradnjom država u regiji u sklopu već postojećih regionalnih integracija“. Smatra se kako je ta formulacija još jedan signal SAD-u kako Rusija i Kina ne misle izgubiti dominantnu ulogu u ovoj energentima bogatoj regiji.

Nakon što je Vladimir Putin najavio kako će ruski zrakoplovi u budućnosti letjeti i van ruskog zračnog prostora, stigla je i najava kako ta zemlja planira prvi put nakon završetka Hladnog rata otvoriti pomorsku bazu na Mediteranu. Spekulira se kako će ta baza biti smještena u Siriji.

Fotografije s kinesko-ruske vojne vježbe možete pogledati ispod.

Fotogalerija

  • Kineski i ruski vojni vrh na zajedničkoj vojnoj vježbi

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika