19.08.2007. / 18:42

Autor: Goran Jurić

SASTANAK SA BAVARSKIM PREMIJEROM

Sanader o EU i odnosu sa Slovenijom

Sanader je najavio i sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se postigao konsenzus o odgovoru na rješenja koja nudi Slovenija.

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Splitu kako ne dolaze u obzir ustupci Sloveniji vezani uz neriješena pitanja dvaju država istaknuši da su Hrvatska i Slovenija "dvije prijateljske i bliske zemlje koje svoje prijateljstvo neće temeljiti na trgovanju teritorijem". "Ne znam kako netko može govoriti o mogućim ustupcima Sloveniji kada je poznato stajalište Vlade, a to je da nećemo trgovati, kupovati ili prodavati svoj teritorij", dodao je.

Krajem idućeg tjedna Sanader će se sastati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom na marginama Međudržavne konferencije na Bledu, te s njim razmijeniti mišljenja o neriješenim pitanjima dviju država.

Sanader je najavio i sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se postigao konsenzus o odgovoru na rješenja koja nudi Slovenija. Premijer je izjavio kako je stajalište Hrvatske poznato, "A to je da spor riješi međunarodni sud za prava mora u Hamburgu što mi predlažemo, dok Slovenci predlažu da arbitrira OESS. Ako se ne postigne dogovor postoji mogućnost arbitraže pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. No, odmah mogu reći da ćemo ustrajati da Ljubljanska banka vrati dug štedišama iz Hrvatske. Također vjerujem da će slovenski i hrvatski ministri gospodarstva, koji će se ubrzo sastati, pripomoći rješavanju problema Nuklearke Krško i glede toga sam veliki optimist".

Nakon sastanka sa premijerom Bavarske, Edmundom Stoiberom, obadvojica su izrazili uvjerenje da će Hrvatska u EU ući 2009. godine. Nakon sastanka u Vili Dalmaciji održana je konferencija za novinare.

"Vjerujem da će 2009. biti godina u kojoj ćemo okončati kompletni postupak priključenja i postati nova 28. članica Unije. Optimistična očekivanja imamo i kad je u pitanju ulazak Hrvatske u NATO jer smo i u postupku priključenja tom vojno-političkom savezu ispunili sve važne uvjete, što među ostalim, uključuje i reformu hrvatskog obrambenog sustava" kazao je premijer Sanader, dodajući kako je uvjeren da će Hrvatska dobiti pozivnicu za NATO u travnju iduće godine na summitu u Bukureštu.

"Izvijestio sam Stoibera o suradnji Hrvatske s Misijom OESS-a te ga upozorio da smo od zemlje primatelja usluga postali zemlja koja sada pomaže drugima, što potvrđuje i imenovanje bivšeg šefa hrvatske diplomacije Miomira Žužula osobnim izaslanikom predsjedavajućeg OESS-a za posredovanje u sporu između Rusije i Gruzije. To je veliko priznanje koje potvrđuje vrlo dobar međunarodni položaj Hrvatske", kazao je Sanader.

Bavarski premijer Edmund Stoiber kazao je pak novinarima u Splitu da Hrvatska u Bavarskoj ima velikog i iskrenog prijatelja koji ju je snažno podupirao, a podržavat će je i dalje u njenim nastojanjima da što prije postane 28. članica Europske unije.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika