20.08.2007. / 13:07

Autor: Nina Tomljanović

SUMMIT

Bush, Harper i Calderon o globalnom gospodarstvu

Na dvodnevnom summitu, sastat će se američki predsjednik George Bush s kanadskim premijerom Stephenom Carterom i meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom

Na dvodnevnom summitu koji počinje danas, sastat će se američki predsjednik George Bush s kanadskim premijerom Stephenom Harperom i meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom, gdje će razgovarati o nedavnoj kreditnoj krizi i turbulencijama na globalnom tržištu. Čelnici će u državi Quebec razmotriti stanje u globalnom gospodarstvu i napredak integracija u Sjevernoj Americi. Oni se sastaju kao partneri u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA) kako bi dalje razvijali Partnerstvo o sigurnosti i napretku (SPP).

Taj je sporazum potpisan 2005. godine, nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, s ciljem da Sjeverna Amerika postane mjesto sigurnog života i poslovanja. Zbog gubitka nacionalnog suvereniteta, sporazum je izazvao napade i ljevice i desnice koji strahuju zbog gubitka nacionalnog suvereniteta.

Na dnevnom redu sastanka su globalna konkurentnost, sigurnost hrane i proizvoda, uključujući i kineske igračke, energiju, zaštitu okoliša i sigurnost granica. Mišljenje stručnjaka je da summit neće dati neke velike rezultate, ali da će pokazati kako Sjedinjene Države žele ojačati veze u regiji.

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika