Objavljeno u Nacionalu br. 614, 2007-08-21

Autor: Dean Sinovčić

INTERVIEW

Til Schweiger - holivudska karijera njemačkog seks-simbola

Til Schweiger (43), najveća njemačka glumačka zvijezda, koji godinama uspješno nastupa u Hollywoodu, ljetovao je u Poreču s bivšom suprugom i njihovo četvero djece

Til Schweiger želio je ljetovati na Mallorci, a u Poreč ga je doveo njegov prijatelj iz Hrvatske koji mu je rekao da je Istra ljepša, s čime se Schweiger sada slažeTil Schweiger želio je ljetovati na Mallorci, a u Poreč ga je doveo njegov prijatelj iz Hrvatske koji mu je rekao da je Istra ljepša, s čime se Schweiger sada slažePrva dva tjedna u kolovozu u Poreču je ljetovao 43-godišnji Til Schweiger, najveća njemačka glumačka zvijezda, koji s popriličnim uspjehom već godinama glumi u holivudskim filmovima. Osim što u Njemačkoj glumi, režira i producira, on je od 1998. glumio s Angelinom Jolie u filmu “Tomb Raider 2”, s Cliveom Owenom u “Kralju Arthuru”, te sa Sylvesterom Stalloneom u filmu “Divlja vožnja”. Schweiger nije samo glumačka zvijezda, on je nacionalni seks-simbol koji u marketinškoj kampanji za muško donje rublje Skinny pokazuje svoje tijelo, ali i sam priznaje da su brojni Nijemci ljubomorni na njegov uspjeh.

Schweiger je u Poreč stigao zahvaljujući prijateljstvu s hrvatskim poduzetnikom albanskog podrijetla Bashkimom Osmanijem koji živi u Njemačkoj. Stoga je u Poreč došao s bivšom suprugom, 39-godišnjom Danom Carlsen, bivšom manekenkom s kojom se lani razveo nakon 11 godina braka, i njihovo četvero djece, 12-godišnjim Valentinom, 10-godišnjom Lunom, 9-godišnjom Lili Camille i 5-godišnjom Emmom Tiger. Schweiger je izbjegavao novinare sve do prošle srijede, posljednjeg dana ljetovanja u Hrvatskoj, kada je pristao dati intervju samo za Nacional.

NACIONAL. Kako ste se upoznali s Bashkimom Osmanijem, koji vam je preporučio dolazak na ljetovanje u Poreč?
- Upoznali smo se preko naše djece koja zajedno pohađaju školu u Njemačkoj. Moj najstariji sin, 12-godišnji Valentin, najbolji je prijatelj njegova sina a njegova kći najbolja je prijateljica moje 9-godišnje kćeri Lili. Budući da su djeca u bliskim odnosima, željela su zajedno provesti ljetovanje i tako smo došli u Poreč. Isprva sam želio ljetovati na Mallorci, ali mi je Bashkim rekao da je Istra ljepša od Mallorce i sada sam sretan što sam došao u Hrvatsku jer ovdje je doista lijepo. Ovo nije moj prvi dolazak u Hrvatsku, prvi sam put bio ovdje kada sam imao 11 godina i kada sam s roditeljima ljetovao na Braču, ali toga se jako slabo sjećam.

NACIONAL: Znači li ovaj odmor da ste završili sa snimanjem filmova “Crveni baron” i “Far Cry” u kojima glumite?
- Snimanje “Crvenog barona” je završeno, trenutačno se u studiju miksa zvuk za taj film, ali ne znam kada će taj film doći u kina, pretpostavljam sljedeće godine. Snimanje tog filma ću upamtiti po tome što sam ga posljednja dva mjeseca snimao s nogom u gipsu. Naime, iako mi je to bilo zabranjeno, otišao sam odigrati humanitarnu nogometnu utakmicu “Michael Schumacher i prijatelji” koja se odigrava svake godine. U 88. minuti utakmice uklizao sam prema Schumacheru i pri tome mi je pukla Ahilova tetiva. Producenti filma nisu htjeli prekinuti snimanje, svoje scene snimao sam sjedeći a kad sam trebao hodati, koristili su dublera. Još se nisam oporavio od te ozljede jer zbog stalnog posla nisam prošao rehabilitaciju. Što se tiče filma “Far Cry”, upravo sam završio snimanje u Vancouveru i redatelj Uwe Boll rekao mi je da, ako ljetujem u Hrvatskoj, moram upoznati Vinka Grubišića, direktora Jadran filma. Prije nekoliko dana susreo sam se s Grubišićem i on je doista sjajan čovjek. Uwe Boll očekuje puno od filma jer se temelji na videoigri koja je prodana u 8 milijuna primjeraka diljem svijeta.

SA SUPRUGOM Danom Carlsen, od koje se lani razveoSA SUPRUGOM Danom Carlsen, od koje se lani razveoNACIONAL: Vaši roditelji bili su učitelji, a to ste i vi željeli postati te ste studirali njemački jezik. Kako ste se prebacili na glumu?
- Prvo sam studirao medicinu, ali sam se nakon tri semestra prebacio na studiranje njemačkog jezika i povijesti. Kad sam završio fakultet, shvatio sam da u Njemačkoj ima previše učitelja i da se neću baviti tim poslom. Zapravo, znao sam to i prije početka studiranja i zato sam isprva studirao medicinu, ali sam se ipak prebacio na njemački jezik i povijest. Tada sam pomislio da bih mogao probati s glumom jer sam u to vrijeme imao djevojku koja je bila kazališna glumica. Ona me je nagovarala da se okušam kao glumac i na njezin nagovor odlučio sam pokušati. Nisam vjerovao da ću se upisati jer je glumačka akademija u Njemačkoj vrlo popularna, tisuće ljudi kandidira se svake godine. Ipak, s 23 godine upisao sam se na glumačku akademiju gdje sam proveo tri i pol godine. S 28 godina glumio sam u prvom filmu “Manta, Manta”. U to vrijeme, bilo je to 1991., u Njemačkoj film gotovo da nije postojao, postojala je samo televizija. Tu i tamo bio bi snimljen film koji ne bi postigao osobit uspjeh na kinoblagajnama.

NACIONAL: Jeste li, s obzirom na to da ste relativno kasno postali glumac, očekivali slavu?
- Nikada nisam očekivao da ću postati velik glumac. Nadao sam se da ću moći živjeti od glume. Kada sam s 27 godina završio glumačku akademiju, rekao sam sebi, “ako u sljedeće tri godine ne postigneš ništa, ostavi se glume i počni se baviti nečim drugim”. Na sreću, već sam s prvim filmovima postigao uspjeh.

NACIONAL: Vaš početak u Hollywoodu nije bio loš, u prvoj godini ste glumili u tri filma, “Elitni ubojice” s Mirom Sorvino, “Judin poljubac” s Emmom Thompson i Alanom Rickmanom i “SLC Punk!” s Matthewom Lillardom.
- Najponosniji sam na film “SLC Punk!” koji je bio prikazan na festivalu u Sundanceu i dobio je sjajne kritike. Film nije zaradio osobit novac u kinima, ali je postao velik hit na DVD-u. Budući da sam živio u Malibuu, u dijelu prepunom surfera i skateboardera koji su obožavali taj film, postao sam zvijezda u Malibuu.


NACIONAL: Jeste li išli na tečajeve engleskog, pokušavali svladati problem naglaska kako biste dobivali drukčije uloge od uloga negativaca?
- Prvi film u kojem sam govorio engleski bio je “Bastard”, nastao 1997. u poljskoj produkciji, s Johnom Hurtom i Peteom Postlethwaiteom. Za tu sam ulogu nagrađen poljskim Oscarom kao jedini inozemni glumac koji je ikada dobio tu nagradu. Imao sam učitelja engleskog kojem sam nakon tjedan dana dao otkaz. Učitelji samo ometaju glumce, oni te uče engleskom onako kako bi ga oni izgovarali. Međutim, gluma nije naglasak. Ako, dok glumim, počnem razmišljati o engleskom naglasku, izgubit ću sve ono glumačko što imam u sebi. Zato sam rekao svojim agentima da ne tražim uloge Amerikanaca, to je nemoguće, a njihov je zadatak da uvjere filmske kompanije da mi daju uloge koje mogu podjednako glumiti i Amerikanci i Europljani. Bilo mi je dosta toga da se Nijemcima u Hollywoodu daju uloge nacista, zato sam im rekao da nikada neću glumiti nacista. Drew Barrymore mi je nudila ulogu u filmu “Jednom zauvijek” koji je i producirala. Ona je željela da u toj bajci glumim princa, ali i da imam engleski naglasak. Rekao sam joj da ne mogu, ali me je ona uvjeravala da za šest mjeseci, uz pet sati vježbanja dnevno, mogu dobiti takav naglasak. Odbio sam ponudu.

NAJPOZNATIJI NJEMAČKI GLUMAC s Angelinom Jolie, s kojom je glumio u  filmu 'Tomb Raider 2', i svojim sinom Valentinom NAJPOZNATIJI NJEMAČKI GLUMAC s Angelinom Jolie, s kojom je glumio u filmu 'Tomb Raider 2', i svojim sinom Valentinom NACIONAL: Je li odbijanje nacističkih uloga bio razlog zbog kojeg ste 1998. odbili ulogu u filmu “Spašavanje vojnika Ryana”?
- Trebao sam glumiti njemačkog vojnika, a ne nacista. Nakon što sam odradio prva tri filma u Hollywoodu pozvao me moj agent i rekao mi da me Steven Spielberg želi vidjeti. Vrištao sam od sreće, prvo mi Drew Barrymore nudi ulogu, a zatim i Steven Spielberg. Spielberg i ja razgovarali smo dva sata, on je divna osoba. Opisao mi je ulogu za mene koja tada nije bila u prvoj verziji scenarija, ali ju je mislio ubaciti u sljedećoj. Pomislio sam “to je to”. Radilo se o ulozi neprijateljskog vojnika koji postaje prijatelj američkom vojniku. Međutim, kada su mi poslali novu verziju scenarija, ništa od onoga što mi je Spielberg govorio nije bilo u njemu, poruka je bila “spasi njemačkog vojnika a on će te u znak zahvalnosti ubiti”. Odbio sam je, iako me je agent nagovarao da je prihvatim. Producenti su mi rekli da dođem na snimanje, da je sve spremno za snimanje moje scene na što sam im odgovorio da ne želim stajati između Toma Hanksa i Toma Sizemorea i govoriti Stevenu Spielbergu: “Čujte, malo bih popričao o mojoj ulozi.” Odbio sam tu ponudu, ali nakon što sam vidio velike plakate za film u Los Angelesu pomislio sam da sam možda pogriješio. Na kraju sam otišao u kino, pogledao film, i vidio da publika ustaje i plješće na scene kad njemački vojnik biva ubijen. Osim toga, uloga koja je bila napisana za mene bila je na kraju još groznija a glumac koji ju je prihvatio nikad nije napravo ništa u svojoj karijeri.

NACIONAL: Znači li to da ne žalite za ulogom u tom filmu?
- Nimalo. A jedan njemački novinar, glup kao i većina njih, pitao me nakon velikog uspjeha filma da li žalim za ulogom. Nevjerojatno. Pitao sam ga je li uopće vidio film. Za čime da žalim? Taj novinar je običan idiot. Naravno da sam znao da će film biti hit, Steven Spielberg i Tom Hanks, sve je bilo jasno. Ne, ne žalim.

NACIONAL: Vaši agenti su vam ipak našli uloge u potencijalnim hitovima “Tomb Raider 2” s Angelinom Jolie, “Divlja vožnja” sa Sylvesterom Stalloneom i “Kralj Arthur” s Cliveom Owenom.
- Uloga u filmu “Divlja vožnja” je bila dobra, no drugima nisam oduševljen. Svi su očekivali da će “Tomb Raider 2” i “Kralj Arthur” biti hit filmovi, ali to se nije dogodilo. S “Kraljom Arthurom” se pojavio problem nakon što je kompanija “Walt Disney” imala velike gubitke s “Alamom” u kojem je glumio Billy Bob Thornton. Da bi nadoknadili gubitke, odlučili su iz “Kralja Arthura” izbaciti sve krvave scene kako bi u Americi film dobio oznaku PG-13, odnosno kako bi ga mogli gledati stariji od 13 godina. Film je u početku bio prepun nasilja zbog čega ga u Americi ne bi mogli gledati mlađi od 18 godina. Zamislite da su izrezali scene nasilja iz filma “Gladijator” ili “Braveheart” samo da bi ga mogla gledati djeca starija od 13 godina. Eto, to je ubilo “Kralja Arthura”.

S LAUREN LEE SMITH, partnericom s kojom živi nakon razvoda, na filmskom balu u Münchenu u siječnju ove godineS LAUREN LEE SMITH, partnericom s kojom živi nakon razvoda, na filmskom balu u Münchenu u siječnju ove godineNACIONAL: Kakva su vaša iskustva sa snimanja s Angelinom Jolie?
- Ona je divna, o njoj mogu reći sve najbolje. Nismo postali intimni prijatelji, ali ona je vrlo pristojna osoba, osobito se pristojno odnosila prema tehničkom osoblju na snimanju. Zanimljivo, ja sam bio kandidat za glavnu ulogu, producenti su na kraju birali između mene i Gerarda Butlera, i izabrali njega. Od tada sam jako dobar prijatelj s Butlerom. Kada su odabrali Butlera, pomislio sam da ću imati više vremena da se posvetim obitelji. Međutim, pozvali su me i ponudili mi drugu ulogu u tom filmu. Prvo sam ih odbio, ali me je agent nagovorio da je prihvatim. Problem je u Americi što se sve vrti oko velikih filmskih kompanija iako je većina filmova koje one rade obična pušiona. Glupi su, rađeni su prema formuli po kojoj se gleda kako da uz najmanje rizike i izbjegavanje grešaka zaradimo golem novac. Dobri američki filmovi su oni koji nastaju u malim, nezavisnim kompanijama. Zato sam rekao da ću prihvaćati samo one uloge u filmovima velikih kompanija koje su toliko dobre da ih ne mogu odbiti. Snimanje takvog filma traje šest mjeseci, a kada imate 43 godine poput mene, onda život prolazi jako brzo. Šest mjeseci sam potrošio na snimanje “Tomb Raidera 2” i na kraju sam ga prvi put pogledao na avionskom letu iz Afrike u Europu. Pomislio sam, zar sam na ovo potrošio šest mjeseci svog života? Pa za to vrijeme sam mogao snimiti dva filma koji bi mi nešto značili.

NACIONAL: Kada sumirate sedam godina rada u Hollywoodu, kakvi su vaši dojmovi?
- Sedam godina živio sam u Americi i Europi jer sam se vraćao kući kako bih radio na njemačkim filmovima. Jednako tako, filmovi kao što su “Tomb Raider 2” i “Kralj Arthur” snimani su u Europi. Zato mi često nije imalo smisla to što sam s obitelji živio u Kaliforniji a radio u Europi. Osim toga, ne volim Los Angeles. Jedino što tamo vrijedi je vrijeme, ali takvo je vrijeme i u Hrvatskoj. U Los Angelesu su opsjednuti karijerom a grad je odvratan, prljav. Nigdje ne možete prošetati, a kada ste u automobilu, obavezno zaglavite u prometnoj gužvi. U Los Angelesu imam agenta i menadžera i ako mi nađu neku dobru ulogu, pozvat će me.

NACIONAL: Na što ste trošili novac zarađen u Hollywoodu?
- Na plaćanje poreza i plaćanje postotka svom agentu i menadžeru. Svaki od njih uzimao je 10 posto od mojeg ugovora. Od onog što je ostalo zbrinjavao sam obitelj. U Njemačkoj nemam ni menadžera ni agenta, ali u Americi ne možeš bez njih. Ništa od rock ‘n’ roll života, kokaina i ostalih stvari.

NACIONAL: U Njemačkoj ste dosegli status seks-simbola. Koliko uživate u tome?
- Jučer sam se kupao u hotelskom bazenu u kojem su bili i neki klinci, Hrvati, koji su me gledali i došaptavali se. Navikao sam na to, u Njemačkoj mi se to stalno događa. Mislio sam, evo, to mi se sada događa i u Hrvatskoj. Sve dok jedan od tih klinaca nije došao do mene i rekao: “Ti si Brad Pitt, zar ne?” Bio je potpuno razočaran kada sam mu rekao da nisam.

U NJEMAČKOJ KOMEDIJI 'Wo ist Fred?' iz 2006.U NJEMAČKOJ KOMEDIJI 'Wo ist Fred?' iz 2006.NACIONAL: Ako ne marite za svoj seks-status, zašto ste prihvatili da budete zaštitno lice marketinške kampanje muškog donjeg rublja Skinny?
- Zato što se sada mogu nositi s time. U glumačkim počecima, nakon što sam završio glumačku akademiju, govorili su kako seks-simbol ne može glumiti. On je nužno glup. Sve te predrasude vrijede i danas. Zato sam pomislio da što god radio, glumio, režirao, producirao, ljudi neće promijeniti mišljenje o meni. Neki su ga promijenili, neki nisu. Shvatio sam da samo tratim vrijeme pokušavajući ljude uvjeriti da nisam glupi seks-simbol. Zato sam odlučio sudjelovati u kampanji, dovesti svoje tijelo u red, fotografirati se u donjem rublju i tako pokazati svim tim ljudima srednji prst.

NACIONAL: Iako imate 43 godine, izgledate jako dobro. Znači li to da svakog dana idete u teretanu?
- Riječ je o fazama. Katkad sam potpuno izvan forme, kada puno radim i nemam vremena ići u teretanu. Kada sam snimao posljednji film “Far Cry”, susreo sam ruskog kaskadera zaluđenog vježbanjem koji mi je rekao da koliko god radio, moram svakog dana vježbati barem pola sata. Uvjeravao me da moram ustajati svakog dana pola sata ranije i vježbati. Zapravo, ja počinjem vježbati onog trenutka kada osjetim da sam izvan forme.

NACIONAL: Kakav je vaš trenutačni status u njemačkom filmskom svijetu s obzirom na to da je poznato da Nijemci ne vole glumce koji odu u Hollywood u potrazi za uspjehom a zatim se, nakon nekoliko godina, vrate kući?
- Prije nekoliko godina intervjuirao me australski novinar koji me je pitao događa li se glumcima u Njemačkoj isto što i australskim glumcima koji odu u Hollywood, pa ih mediji odmah pokopaju i čekaju njihov neuspjeh. Ja sam njega upitao zar se to događa i u Australiji. Ja sam mislio da se to događa samo u Njemačkoj. To je glup način razmišljanja. Nijemci su po prirodi ljubomorniji od ostalih naroda. U Americi, ako voziš Mercedes, reći će ti “sjajan auto”. U Njemačkoj će ti ga izgrebati ključem. No sve sam ja to znao i prije odlaska u Ameriku. Kada sam se vratio u Njemačku, govorili su i “pogledaj ga, otišao je pokoriti Hollywood a sada se vratio”. Ma o čemu, jebote, pričate? Nikada nisam rekao da ću pokoriti Hollywood ili da ću poslati Toma Cruisea u mirovinu. Radio sam s jako mnogo poznatih glumaca, proširio vidike, te mislim da strani glumci mogu u Hollywoodu dobiti dobre uloge tek kada navrše 50 godina. Najbolji primjer za to je njemački glumac Armin Mueller-Stahl.

TIL SCHWEIGER s Nacionalovim novinarom Deanom Sinovčićem u PorečuTIL SCHWEIGER s Nacionalovim novinarom Deanom Sinovčićem u PorečuNACIONAL: Kako to da ljetujete u Hrvatskoj s bivšom suprugom ako je poznato da ste se razveli?
- Nakon manjih razmirica nas dvoje smo se razveli, ali smo ostali u dobrim odnosima, osobito zbog djece. Djeca uvijek žele vidjeti roditelje zajedno, Dana je to isto htjela, pa kako onda da ih odbijem? Ja trenutačno živim u Berlinu, moja supruga s djecom živi u Hamburgu. Djeca provode vikende kod mene, postoji brzi vlak na relaciji Berlin - Hamburg tako da vlakom putuju od majke do oca i natrag.

NACIONAL: Kako ste upoznali bivšu suprugu koja je Amerikanka?
- U to vrijeme ona je završavala svoju manekensku karijeru. Živjela je u Kölnu s dečkom manekenom kojeg je upoznala u Tokiju a ta veza je također bila pri kraju. Ubrzo nakon toga slučajno smo se upoznali u Beču i tako je započela naša veza.

Negativac u Hollywoodu

"Moja holivudska karijera započela je tako da mi je ponuđena mala uloga u filmu 'Elitni ubojice' redatelja Antoinea Fuque. Tada sam završio snimanje filma 'Knockin’ on Heaven’s Door', prvog koji sam producirao i koji je bio ogroman hit u Njemačkoj. Davao sam stotine intervjua, bio sam na svim naslovnicama. U jednom trenutku našao sam se na benzinskoj postaji, vidio svoju sliku na plakatu i pomislio da će me se u Njemačkoj brzo zasititi. Moja supruga Dana Carlsen je iz Seattlea. Htjela se vratiti u Ameriku, a ja sam joj rekao: 'Mrtav sam ako se odselimo u Seattle, tamo nema ničega. Ako se selimo u Amerku, neka to bude Kalifornija.' U to sam vrijeme dobio ponudu za 'Elitne ubojice' i odlučio se okušati kao glumac, a istovremeno, kako sam počeo producirati filmove, mislio sam da ću u Kaliforniji naći zanimljive scenarije koje bih mogao adaptirati u njemačke verzije. Nikad nisam došao u Hollywood i rekao 'ja sam njemačka glumačka zvijezda i želim postati holivudska zvijezda'. Katkad jesam naivan, ali nisam idiot pa da kažem kako Hollywood čeka na mene. Kada si stranac, u Hollywoodu možeš dobiti samo uloge negativaca."

Biografija

Rođen u Freiburgu 19. prosinca 1963.
1986. nakon što je diplomirao njemačku književnost i povijest upisao glumačku akademiju u Kölnu
1989. diplomirao glumu
1991. glumio u prvom filmu "Manta, Manta" i počeo stjecati popularnost u Njemačkoj
1997. producirao "Knockin' on Heaven's Door", veliki hit u Njemačkoj, i započeo američku karijeru
1998. seli se u SAD gdje snima "Judin poljubac", "Elitne ubojice" i "SLC Punk!"; odbio ulogu njemačkog vojnika u "Spašavanju vojnika Ryana"; dobio najveću poljsku filmsku nagradu za ulogu u filmu "Bandyta" 2003. "Lara Croft:
Tomb Raider 2"
2004. "Kralj Arthur"; napušta Los Angeles i seli se u Hamburg
2006. razvodi se od supruge i seli se u Berlin

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika