Objavljeno u Nacionalu br. 614, 2007-08-21

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Fortunine mahune i Tulijevo meso

Okrutni kralj Servije otkrio je da se sirotinja hrani varivom od povijuša teških od krepkih i sočnih mahuna, dok su na njegovu dvoru vladale glad i oskudica

Veljko BarbieriVeljko BarbieriLjupka Fortuna bila je omiljena rimska božica poljodjelstva i sreće, a od davnina je utjecala na prinose Rimljana u darovima zemlje, na kojima su i izgradili moć i imperij. Bili su ponajprije seljaci i ratari u duši i po podrijetlu, pa je boginja, hraneći ih plodovima tla, mogla upravaljati njihovim usudom, nudeći im nadu u povoljan ishod i sretan završetak kakva pohvata ili doživljaja. Toj sestrici grčke boginje Tyhe podigli su štovatelji mnogo hramova, diljem Rimskog carstva, a posebno u Rimu, od kojih je i danas najpoznatiji onaj što ga je prije više od 26 stoljeća podigao šesti rimski kralj Servije Tulije. Upravo o njemu i božici Fortuni postoji prastara legenda. Priča se da je u početku vladavine Servije bio ohol i naprasit, da nije štedio podanike, a ponajmanje sirotinju koju je bešćutno ponižavao, oduzimajući joj imovinu i prisiljavajući ih da rade kao robovi na njegovim prostranim poljima, povrtnjacima, farmama i pašnjacima u okolici Rima. Umirali su od umora i neuhranjenosti njegovi siroti podanici, a jedina im je nada bila da će ih zaštititi Fortuna, u ta vremena smatrana Velikom Majkom bogova, pa su je i prikazivali kako u naručju drži malog Jupitra i Junonu. I uslišila je njihove molitve i zatražila od svoje božanske djece da joj dopuste da zlog kralja dovede pameti. Oni nisu mogli odbiti svoju moćnu majku i Fortuna je sišla na zemlju i uputila se kroz polja i povrtnjake, kroz pašnjake prema Servijevu dvoru. Kad je stupila pred kralja, skamenivši njegovu stražu, povikala je oštrim glasom: "O, Servije okrutniče, ti koji tlačiš moj puk i sirotinju, od danas ti Fortuna okreće leđa i neće proći dan a da te ne snađe kakvo zlo. Moja će kletva prestati tek kad svoje žrtve zamoliš za milostinju!" - reče tako boginja i nestane. Ostao je sam u kraljevskoj dvorani zabrinuti Servije, a već od toga dana stali su se nizati nerodni tjedni i mjeseci, a koliko god znoja i dalje prolijevala sirotinja, povrće nije rađalo, stoka i perad bili su jalovi i uskoro je na dvoru i u Rimu zavladala glad. Ali samo među bogatunima, jer sirotinji je nekim čudom bilo sve bolje i imali su jadnici hrane u izobilju...


Danima je bijesni i gladni Servije pokušavao otkriti tajnu njihova iznenadnog blagostanja. Slao je uhode na pašnjake, u povrtnjake i staje, ali ništa nisu otkrili. Kad je već izgubio svaku nadu, pođe u polja i ravnice i vidje sirotinju gdje se hrani varivom od povijuša što su puzale po tlu, obješene od težine mnoštva krepkih i sočnih mahuna, i to sve izvan međa njegove ili državne zemlje. Kako je bio gladan, suspregne Servije oholost i zamoli neku staricu, prerušenu Fortunu, da mu ustupi barem žlicu variva. Kad je kušao, preporodio se. Pohita natrag u dvore i zapovjedi da se od toga dana, o kraljevu trošku, puku, robovima i sirotinji ima svakodnevno dijeliti ono isto varivo od mahuna obogaćeno i komadom mesa. Nekoć zlostavljani podložnici počeli su osjećati naklonost prema kralju, a njegova se vladavina prometne u jednu od najpravednijih u povijesti Rima. Ali nije ni Servije zaboravio zahvaliti boginji. Svakodnevno je s podanicima u Fortuninu hramu što ga je podigao na obali Tibera, prinosio žrtve zahvalnice. I kralj, i velikodostojnici, i puk, i sirotani, i robovi kao da su rođeni od istoga koljena. Jer svima im je sudbina u konačnici bila ista, pa tako i sreća i nesreća nad kojom je oduvijek bdjela njihova brižna Fortuna.

Lonac od mahuna i piletine

Na 1 dl miješana ulja zazlatite 1 kapulu i 2 fileta od pilećih prsa. Dodajte 0,5 kg očišćenih mahuna, 1 nasjeckanu mrkvu, stručak celerova lišća te 1 dl mljevenih rajčica, pa sve zalijte s 0,75 l vode. Posolite, pospite paprom u zrnu i, kad omekša, a to ljetno varivo ugusti, služite vruće.

Mesni svici s povrćem

Na 4 odreska junetine stavite po mahunu, traku pršuta i traku mrkve. Smotajte svitke i učvrstite svaki čačkalicom. Pržite u 2 dl maslinova ulja dok ne zazlati. Dodajte 5 dag češnjaka i peršina, podlijte s 2 dl prošeka, posolite i popaprite, dodajte 2 klinčića i žlicu meda. Pirjajte dok meso ne omekša podlijevajući s 1 dl bijela vina. Kad ugusti, a svici postanu meki, služite s pireom od krumpira i skuhanih i protisnutih mahuna. Ukrasite listićima bajama.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika