20.08.2007. / 17:37

Autor: Martina Čizmić

PREUZIMANJE HYPO BANKE

Rohatinski: Stoiberova izjava netočna i neprimjerena

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatnski komentirao je izjavu predsjednika bavarske Vlade Edmunda Stoibera o vetu HNB-a kao netočnu i neprimjerenu.

Stoiber je nakon razgovora sa premijerom Sanaderom rekao kako je razočaran što je HNB spriječio Bayernische Landesbank da preuzmu Hypo Banku u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je taj slučaj mogao poremetiti dobre odnose između Hrvatske i Bavarske, te da je to naglasio i u dopisu HNB-u. Naglasio je da je ipak optimističan glede preuzimanjan Hypo Alpe-Adria banke Zagreb te da je dobio najave da će se pregovori nastaviti.

Rohatinski je istaknuo da je netočno da je HNB primio ikakvo pismo od predsjednika bavarske Vlade ili neke druge institucije njemačke države. Rekao je kako je netočno da je HNB spreman preispitati Odluku o preuzimanju Hypo banke te da se o tome vode pregovori s BLB.

Potvrdio je da su u naknadnim razgovorima s predstavnicima te banke iznijeti uvijeti koje bi BLB morao potpuno i bezuvjetno ispuniti, ako se odluči ponovno zatražiti suglasnost HNB-a za indirektno stjejvanje kvalificiranog udjela u Hypo Alpe-Adria banci Zagreb i Slavnoskoj banci.

Rohatinski smatra da je neprimjereno da Stoiber vrši politički pritisak na Hrvatsku. O tome će obavijestiti i nadležne institucije Europske unije koje su već zainteresirane za cijeli slučaj.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika