21.08.2007. / 16:56

Autor: Martina Čizmić

AFERA PRISLUŠKIVANJE

SOVA: Nismo snimali telefonski razgovor Sanadera i Janše

Slovenska obavještajna agencija SOVA zanijekala je navode slovenske televizijske postaje POP-TV o postojanju navodne snimke telefonskog razgovora sadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

POP-TV je objavila da je razgovor Janše i Sanadera 2004. snimila njemačka obavještajna služba BND tijekom operacije praćenja međunarodnih sustava veza u zajedničkom centru SOVA-e i BND-a. Centar je djelovao u Ljubljani na otkrivanju osumnjičenih za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

SOVA je objavila da se suradnja slovenskih i njemačkih obavještajaca nikad nije ticala odnosa Slovenije i Hrvatske. To bi bilo u suprotnosti s osnovnim načelima suradnje civilnih obavještajnih službi i suradnje među državama. Zanijekali su i da u svom arhivu čuvaju podatke o navodnom telefonskom razgovoru Sanadera i Janše.

POP-TV u svom je prilogu objavila da su njemački obavještajci BND-a iz Ljubljane "uhvatili" razgovor Janše i Sanadera te da su te podatke prenijeli slovenskim kolegama. Nekoliko dana pred izbore održane početkom listopada 2004., tadašnji direktor SOVA-e Iztok Podbregar u privatnom je razgovoru, navodno te informacije prenio tadašnjem premijeru i nekadašnjem predsjedniku liberalnih demokrata (LDS) Antonu Ropu.

Na prilog je reagirala i Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše. Oni su osudili prilog komentirajuči da se u njemu ne spominje ništa o sadržaju samog razgovora već se samo prebacuje odgovornost za nepromišljene i štetne izjave bivšeg premijera Antona Ropa. On je prije nekoliko mjeseci prvi u javnosti rekao o navodnim dogovaranjima graničnih incidenata.

U SDS-u smatraju da su Ropove izjave neprimjerene ozbiljnom političaru. Izazvale su veliki skanda u domaćoj i međunarodnoj javnosti te su oslabile pregovaračke pozicije Slovenije sa Hrvatskom. Istaknuli su i da oporbene stranke onemogućavaju pokušaje vlade da se afera SOVA  do kraja raščisti jer u pozadini dominiraju drugi interesi poput skorašnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora sljedeće godine.

Vezane vijesti

Sloveniji prijeti nov skandal s razularenim tajnim agentima

Sloveniji prijeti nov skandal s razularenim tajnim agentima

Sloveniji prijeti novi skandal nakon što su se na internetu pojavile fotografije snimljene navodno na jednoj razularenoj zabavi za sadašnje i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika