21.08.2007. / 17:47

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Hrvatska zaostaje u znanosti

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Scientometrics, Hrvatska je na mnogim područjima znanosti iza razvijenih zemalja, ali i država u tranziciji.

U tom istraživanju Hrvatska je na 34. mjestu od 40 zemalja uključenih u studiju. Na čelu su SAD, Engleska i Njemačka. U studiju su bile uključene članice Europske unije, kandidati za ulazak - Hrvatska i Turska, europske zemlje koje nisu članice EU - Norveška i Švicarska, ali i zemlje izvan Europe poput SAD-a, Australije, Kanade, Indije, Japana i Kine.

Obuhvaćeno je 19 znanstvenih disciplina te ekonomija i biznis. Istraživanje se odnosilo na članke, pregledne članke i znanstvene notice objavljene u publikacijama koje pokriva baza web of Science u razdoblju od 1996. do 2006. godine.

Ukupno gledajući, hrvatski su znanstvenici objavili 14487 radova koji su citirani u prosjeku 4,74 puta što nas stavlja na 34. mjesto. Lošiju znanost od nas imaju samo Estonija, Litva, Letonija, Cipar, Malta i Luksemburg.

U pojedinačnim disciplinama, Hrvatska najbolje stoji u zaštiti okoliša i ekologiji gdje smo zauzeli 26. mjesto. Nakon toga slijede farmakologija i toksikologija te svemirske znanosti na 27. i fizika na 31. mjestu.

SAD se pokazao kao vodeća znanstvena sila. Američki su znanstvenici u 10 godina objevili 2,831.004 radova koji su u prosjeku citirani 13,36 puta. Slijedi Engleska, Njemačka, Francuska i Japan.

Ako usporedimo hrvatske rezultate sa drugim zemljama sa kojima se volimo uspoređivati ispred nas su Bugarska na 33. mjestu, Rumunjska na 32., Slovenija na 31., Slovačka na 30., Turska na 29., Portugal na 27., Češka na 26. i Grčka na 25. mjestu.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika