21.08.2007. / 18:57

Autor: Martina Čizmić

ZDRAVSTVO

Godišnje tri milijarde kuna u plavim kuvertama

Analiza Svjetske banke koja je obuhvatila ukupno 29 tranzicijskih i zemalja u razvoju otkrila je kako se u Hrvatskoj plaća preskakanje liste čekanja, bolja usluga, ali i bilo kakva liječnička pomoć.

Studija koju je proveo USAID pokazuje kako skoro 18 posto pacijenata usluge plaća "ispod stola", a gotovo polovica ispitanika smatra da je korupcija u zdravstvu jako raširena.

Ne precizira se odnosi li se tih 18 posto na ukupnu populaciju ili samo na korisnike zdravstvenih u sluga u Hrvatskoj. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da upravo oko 18 posto novca iz zdravstvenog budžeta odlazi na "plaćanje ispod stola". Radi se o iznosu od oko tri milijarde kuna godišnje.

Ekonomska analitičarka Svjetske banke Maureen Lewis procjenjuje kako je neformalno plaćanje u zdravstvu u zemljama tranzicije doseglo kritičnu točku. Ističe kako u nekim zemljama prelazi i iznos prosječnog dohotka, a obuhvaća sve izdatke izvan službenih kanala. Na kraju upozorava da je u većini slučajeva takvo plaćanje nelegalno.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika