22.08.2007. / 09:10

Autor: Martina Čizmić

CEFTA

Od danas slobodna trgovina jugoistočnom Europom

Od danas na snagu stupa novi prošireni CEFTA-in ugovor kojim su regulirani trgovinski odnosi među zemljama jugoistočne Europe. Multilateralni ugovor o slobodnoj trgovini primjenjivati će se samo između šest članica.

Osim Hrvatske primjenjivati će se u Albaniji, teritoriju Kosova pod upravom UN-a, Crnoj Gori, Makedoniji i Moldaviji. Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu ratificirale ugovor u svojim parlamentima te će do daljnjeg ostati izvan okvira ukidanja barijera u međusobnoj slobodnoj trgovini.

Hrvatski pregovarači zadovoljni su završnicom proširenja CEFTA-e koja je alternativa planu Europske komisije o stvaranju zone slobodne trgovine na Balkanu. Glavna prednost koju bi CEFTA-in ugovor Hrvatskoj trebao donijeti je uklanjanje brojnih izuzeća koja su postojala u pojedinačnim ugovorima o slobodnoj trgovini među zemljama i veću sigurnost gospodarstvenicima u nastupu na tim tržištima.

Prije tog ugovora nije bilo mogućnosti sankcioniranja jednostranih odluka kojima se dokidala sloboda trgovine.Tako je Srbija uvela diskriminirajuće trošarine i carine na cigarete, naftu i voćne sokove koji su dolazili iz Hrvatske, a BiH je jednostrano povećala carine na uvoz mesa. Ubuduće će te sporove rješavati zajednički odbor uz potporu Tajništva CEFTA-e u Bruxellesu.

CEFTA će posebice hrvatskim građevinarima otvoriti tržišta jugoistočnih zemalja. Nakon prijelaznog razdoblja trebale bi biti ukinute nacionalne povlastice u procesu javne nabave, koju imaju sve zemlje potpisnice osim Hrvatske. Srbija je najavila ratificiranje ugovora u rujnu, a Ured visokog predstavnika u BiH istaknuo je nužnost ratifikacije unatoč protivljenju poljoprivrednika.

Vezane vijesti

Ulazak u EU donosi probleme sa zemljama CEFTA-e?

Ulazak u EU donosi probleme sa zemljama CEFTA-e?

Voditelj izaslanstva Europske unije Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na današnjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika