23.08.2007. / 09:25

Autor: Martina Čizmić

PRAVOSUDNA AFERA

Državno odvjetništvo traži kaznu za Milanovića

Odluka kojom je gospićki sudac Branko Milanović na jednomjesečnu slobodu pustio osuđenog ubojicu Vinka Budišu je nezakonita, mišljenje je Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. U DORH-u smatraju kako se za Budišinu malodobnu kćerku Anu mogla brinuti i baka, odnosno njegova majka Ana Budiša, te da stoga nije bilo potrebno puštanje zatvorenika.

Državno odvjetništvo je zato Vrhovnom sudu podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti, no čak i da sud poništi Milanovićevu presudu, Budiša će ostati na slobodi s obzirom da je takvo poništenje na štetu osuđenika, te se zato po zakonu ne može provesti. U DORHU se zato nadaju kako će Vrhovni sud barem pokrenuti stegovni postupak protiv kontroverznog suca Milanovića.

No, i takav je rasplet vrlo dvojben s obzirom da, kako je objasnio glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo, nalaz o nezakonitosti sudske odluke automatski ne slijedi i stegovni postupak. Tripalo smatra kako „to što mu je odluka proglašena nezakonitom ne znači nužno loš rad i zlu namjeru suca“. Prema njegovom tumačenju, za pokretanje stegovnog postupka se mora dokazati zlonamjerno i svjesno donošenje protuzakonite presude.

S obzirom da je to u praksi vrlo teško izvedivo, ne treba čuditi ako Branko Milanović i iz ove afere izađe neokrznut.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin izjavila je kako osobno smatra da u tom slučaju nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje takvoga rješenja. Najavila je da će predložiti zakonske izmjene kako bi se omogućila kontrola donesenih sudskih odluka.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić također je reagirao uputivši pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu u kojemu upozorava na nužnost poduzimanja mjera za promjenu i poboljšanje stanja u pravosuđu, a zbog zaštite ustavnih i zakonskih prava građana.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika