23.08.2007. / 10:11

Autor: Martina Čizmić

STUDIJA INSTITUTA ZA PROMET I VEZE

Zagrebu treba sedam tunela kroz centar

Institu za promet i veze napravio je prometnu studiju kojom predlažu rješenje za gužve u centru Zagreba. Studija koju je naručio Tomislav Horvatinčić trebala je opravdati građenje podzemne garaže na Cvjetnom trgu, međutim ukazala je na neke dublje probleme u prometu.

U studiji piše da dugoročno prometne veze nije moguće poboljšati samo kozmetičkim zahvatima i predlažu gradnju tunela istočno i zapadno od Trga bana Jelačića. Da bi se uopće moglo graditi tunele u Zagrebu, potrebno je prije svega ispitati tokove podzemnih voda i istražiti moguća arheološka nalazišta.

Voditelj studije profesor Ivan Dadić ističe da je glavno usko grlo povezivanja Gornjeg i Donjeg grada Ilica. Na njoj je izrazito gust cestovni, tramvajski i pješački promet. Procjenjuje se da su godišnji financijski gubici zbog čekanja u kolonama u centru grada oko 21 milijun kuna.

Studijom se predlaže da vozila u tunel ulaze 30-ak metara pred raskrižjem Gundulićeve i Varšavske, a na Gornjem gradu  izlaze na raskrižju Tuškanca i Dubravkina puta. Drugim tunelom spuštalo bi se s Gornjeg grada u Donji. Prolazio bi ispod Rokova perivoja i završavao 20 metara južno od Medulićeve ulice.

Takvim rješenjem izmjenio bi se prometni smjer u Medulićevo, a Kačićeva bi postala jednosmjerna od Klaićeve do Ilice. Širi centar oko Trga bana Jelačića tako bi postao pješačka zona. Od Britanskog trga, preko Frankopanske, Mesničke do Streljačke ulice.

Dadić ističe da bi se zbog smanjenja nepotrebnih križanja trebao izmijeniti smjer vožnje na zelenom valu. Kaže da bi se time gužve smanjile za 40 posto.

Institu predlaže gradnju još pet tunela kako bi se središte Zagreba potpuno rasteretilo. Treći tunel povezivao bi prva dva, četvrti Zelengaj s Jabukovcem, a peti bi tunel bio veza Jabukovca s Gupčevom zvijezdom. Šesti tunel povezivao bi novo čvorište Jabukovac s Vončininom ulicom, dok bi sedmi tunel išao od križanja Draškovićeve i Đorđićeve do raskrižja ulica Medveščak i Belostenčeve. Prema procjenama Instituta cijeli zahvat stajao bi između 70 i 100 milijuna eura.  

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika