23.08.2007. / 15:27

Autor: Nina Tomljanović

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Kajin: "Bez odlučnih mjera HNB-a, Hrvatska će potonuti od vanjskog duga''

Davor Kajin, potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik kazao je da guvernera HNB-a Željka Rohatinskog treba poduprijeti zbog odluka u vezi s Bayerische Landesbankom, kao i zbog toga što, kako je ocijenio, Hrvatska srlja u dužničko ropstvo.

Potpredsjednik IDS-a je izjavio da će bez odlučnih mjera HNB-a, Hrvatska ''potonuti'' pod teretom vanjskog duga, te da bi "Hrvatska svima u Europskoj uniji trebala poručiti da se neće dati ucjenjivati".

Komentirajući nedavnu izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, Kajin je izjavio da bi cijela Hrvatska trebala izgledati kao Istra, kazao da je članovima IDS-a bilo drago to čuti, dodavši: "Da bi Hrvatska izgledala kao Istra njezina temeljna gospodarska politika morala bi biti borba za svako radno mjesto, moralo bi se prihvatiti Haaški sud kao hrvatski sud, između Gotovine i pravne države treba izabrati pravnu državu, a srpskom i drugom kapitalu ne smiju se brojiti krvna zrnca", kazao je.

U nastavku je kazao IDS traži da se poštuje Deklaracija o antifašizmu te da se izjednače prava boraca Domovinskog i antifašističkog rata, kao civilizacijsko načelo.

Prijedlog o uvođenju poreza na imovinu, IDS ne podupire, jer bi naslijeđenu imovinu mnogih obitelji mogao kupiti netko iz 200 hrvatskih bogatih obitelji, koje pak, smatra, treba razvlastiti, a njihove pretvorbe revidirati.

Kajin je, govoreći o graničnim pitanjima između Hrvatske i Slovenije, ocijenio da je "bolje da premijeri razgovaraju nego da dogovaraju incidente". Također, je kazao da je hrvatska strana pogriješila kada nije prihvatila slovenski prijedlog o posredovanju u prijeporu. Nove uvjete sa slovenske strane Kajin smatra "iskakanjem" Slovenije iz ponude te se, kako je rekao, "boji da u pozadini tih prijedloga Slovenija ima skrivene namjere, pa hrvatski pregovarači trebaju biti oprezni".

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika