23.08.2007. / 16:56

Autor: Nina Tomljanović

POLJOPRIVREDA

Vlada uvela izvoznu carinu na kukuruz

Petar Čobanković, ministar poljoprivrede je pojasnio da su izrazito visoke srpanjske temperature smanjile očekivani urod i prouzročile porast cijene kukuruza u hrvatskom okruženju, dok cijene na fizičkom i terminskom tržištu EU bilježe gotovo rekordne vrijednosti

Hrvatska Vlada je, kako bi ublažila posljedice suše i osigurala dovoljno hrane za stoku, danas uvela izvoznu carinu na kukuruz od 108 eura po toni.

Petar Čobanković, ministar poljoprivrede je pojasnio da su izrazito visoke srpanjske temperature smanjile očekivani urod i prouzročile porast cijene kukuruza u hrvatskom okruženju, dok cijene na fizičkom i terminskom tržištu EU bilježe gotovo rekordne vrijednosti. Međutim, on je uvjeren da će urod nešto veći od milijardu tona, uz racionalnu primjenu drugih komponenti stočne prehrane, zadovoljiti potrebe hrvatskog tržišta.

Kazao je, također, da se izvozna carina na kukuruz uvodi radi stabilizacije tržišta, te da je odluka utemeljena na Zakonu o poljoprivredi, pravilima Svjetske trgovinske organizacije te na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Slične mjere uvela je i Srbija, napomenuo je Čobanković, dodavši da je o uvođenju carine Vlada obavijestila Europsku komisiju.

Vlada je prihvatila zajedničko financiranje zakupnine za izgradnju nastavno-športske dvorane "Gradski vrt" u Osijeku, za koju će država i Grad Osijek u iduće 24 godine izdvajati po oko 2,5 milijuna eura.

Premijer Ivo Sanader najavio je da će Vlada u jednakom omjeru subvencionirati i izgradnju Rukometnog doma na zagrebačkim Sveticama, za što ovih dana očekuje konkretan prijedlog Gradskog poglavarstva.

Vezane vijesti

Nisam dogovorio zatvor

Nisam dogovorio zatvor

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković za Dnevnik 3 HTV-a demantirao je da ide po dogovoru u zatvor,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika