23.08.2007. / 18:36

Autor: Nina Tomljanović

ŽENEVA

Carla del Ponte u siječnju postaje veleposlanica Švicarske u Argentini

Bivšu glavnu švicarsku saveznu tužiteljicu Del Ponte je sa 60 godina, na čelo haškog tužiteljstva u kolovozu 1999. godine imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a, a na toj je dužnosti naslijedila Kanađanku Louise Arbour

Carla del Ponte, glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u siječnju će postati veleposlanica Švicarske u Argentini, nakon što završi njezin mandat u Den Haagu.

Glavna haaška tužiteljica je u lipnju pristala ostati na svojem položaju do prosinca, to jest tri mjeseca više od predviđenog, na zahtjev glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona.

Bivšu glavnu švicarsku saveznu tužiteljicu Del Ponte je sa 60 godina, na čelo haškog tužiteljstva u kolovozu 1999. godine imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a, a na toj je dužnosti naslijedila Kanađanku Louise Arbour.

Među osuđenicima koje je sudski gonila Carla del Ponte bio je i bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, koji je umro u svojoj ćeliji prošle godine prije nego je njegovo četverogodišnje suđenje za genocid i ratne zločine bilo dovršeno. Posljednjih godina Del Ponte bez uspjeha vrši pritisak na Srbiju kako bi uhitila i izručila arhitekte rata u BiH Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su u bijegu više od desetljeća nakon što ih je Haški sud optužio za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Vezane vijesti

ICTY: Nema istrage protiv Carle del Ponte

ICTY: Nema istrage protiv Carle del Ponte

Raspravno vijeće Haaškoga suda odbilo je u četvrtak kao neutemeljen zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za pokretanjem postupka protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika