23.08.2007. / 19:11

Autor: Nina Tomljanović

REFORMACIJA FAO-a

Agenciju UN-a za hranu i poljoprivredu zadesila ''ozbiljna kriza''

U prvom neovisnom izvješću u šezdesetogodišnjoj povijesti FAO-a, koji se sastoji od dokumenta na 395 stranica, te koji je objavljen na web stranicama FAO-a naglašava se da unutar tog tijela postoji administrativna neučinkovitost i nedostaci u upravljanju

Agenciju UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) zadesila je ''ozbiljna kriza'' te ju je potrebno reformirati kako bi se suočila sa sve manjim proračunom, nedostatkom transparentnosti i nejasnim prioritetima.

U prvom neovisnom izvješću u šezdesetogodišnjoj povijesti FAO-a, koji se sastoji od dokumenta na 395 stranica, te koji je objavljen na web stranicama FAO-a naglašava se da unutar tog tijela postoji administrativna neučinkovitost i nedostaci u upravljanju. Pritom je povjerenje u Agenciju niže od povjerenja u većinu drugih UN-ovih tijela. Agencija nastavlja rasipati resurse, a njezine službe imaju vrlo slabe rezultate, piše u izvješću.

Ukupni resursi od 1994/95. godine koji su organizaciji na raspolaganju smanjili su se za 18 posto, naglašava se u dokumentu. Osim toga snažno osuđuje centraliziranu i sve glomazniju upravu. Izvješće, ipak ne sugerira da bi se FAO trebao ugasiti već poziva na veću fleksibilnost u procesu donošenja odluka, administrativnu modernizaciju, kao i mjere čiji je cilj povećati motivaciju osoblja, kao što su poticaji za najbolje učinke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika