24.08.2007. / 09:43

Autor: Nina Tomljanović

MEDICINA

Hrvatska ima premalo banaka tkiva

Dr. Boranić tvrdi da navedene banke ne udovoljavaju u potpunosti propisima Europske unije (EU), dodavši da timovi stručnjaka moraju što prije osigurati bolji nadzor kvalitete, a postojeće banke treba licencirati.

Dr. Milivoj Boranić iz Akademije medicinskih znanosti, prikazujući zaključke nekoliko simpozija posvećenih tkivnom bankarstvu u Hrvatskoj, upozorio je da kod nas ima premalo banaka tkiva, a testovi u kliničkim laboratorijima nisu najprikladniji.

Trenutačno u Hrvatskoj postoje četiri koštane banke - Ortopedska klinika Lovran, Ortopedska klinika Šalata, Opća bolnica Varaždin i Klinika za traumatologiju Zagreb, dvije očne banke - Očna klinika Sv. Duh i KBC Zagreb, jedna kožna banka - Klinika za traumatologiju Zagreb, te tri banke krvnih stanica - Interna klinika MB Merkur, Zavod za kliničku transfuziologiju KBC-a Zagreb i Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Boranić tvrdi da navedene banke ne udovoljavaju u potpunosti propisima Europske unije (EU), dodavši da timovi stručnjaka moraju što prije osigurati bolji nadzor kvalitete, a postojeće banke treba licencirati. Istaknuo je kako je potrebno utvrditi socijalno prihvatljivije cijene presadaka, odnosno cijene ljudskih organa jer, kako kaže, cijenu od devet eura po centimetru površine ne mogu svi platiti. Osim toga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi mora dopuniti, odnosno europeizirati propise i pravilnike. Standarde i sigurnost postupaka doniranja, testiranja, obrade, čuvanja, skladištenja i transporta tkiva uređuju strogi europski propisi i direktive EU. Time se izbjegavaju moguće zloporabe, pa i afere, kakvih je u slučajevima banaka jajnih stanica i spermija, bilo i u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika