24.08.2007. / 14:33

Autor: Goran Jurić

LOKALNA SAMOUPRAVA

Koalicija HSS-HSLS-PGS za decentralizaciju

Predstavnici parlamentarne koalicije HSS-HSLS-PGS izvijestili su danas kako su pokrenuli projekt ratifikacije cjelovite Europske povelje o lokalnoj samoupravi te da, predlažu novu preraspodjelu novca prikupljenog od poreza na dodanu vrijednost, s ciljem decentralizacije države.

Damir Bajs, potpredsjednik HSS-a i bjelovarsko-bilogorski župan izjavio je da je koalicija pokrenula inicijativu kako bi Hrvatska u cijelosti ratificira Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, a koja do sada nije ratificirana u dijelu o prijenosu sredstava na lokalnu samoupravu.

Bajs je ocijenio da je odnos razvijenosti pojedinih regija u Hrvatskoj jako loš, da je Hrvatska među najviše centraliziranim državama u Europi, a i da se sve političke stranke slažu da su promjene neophodne.
Istaknuo je kako se oko 91 posto novca slijeva u državnu kasu, a manje od devet posto ostaje lokalnoj samoupravi, budući da četiri posto novca pripadne Gradu Zagrebu.

U mnogim europskim zemljama četvrtina, čak i polovina novca, raspodjeljuje se lokalnoj samoupravi, a kod nas postojeći sustav financiranja onemogućuje daljnju decentralizaciju države.

Koalicija HSS-HSLS-PGS predlaže novu preraspodjelu PDV-a, odnosno da od jedan do tri posto PDV-a pripadne lokalnoj samoupravi. Takvom bi raspodjelom lokalne jedinice dobile, osim više novca, i veće obveze, primjerice u području obrazovanja, zdravstva, gospodarstva ili cestogradnje.

Na novinarski upit o rezultatima koje očekuju na parlamentarnim izborima, Bajs je odgovorio da članice te koalicije sada u Saboru imaju ukupno 13 zastupnika, a očekuju da će nakon izbora imati oko 25 zastupnika.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika