24.08.2007. / 15:18

Autor: Marko Biočina

HRVATSKA - SLOVENIJA

Arbitraža sa Slovenijom vjerojatno pred Sudom u Haagu

Predstavnici hrvatskih parlamentarnih stranaka i Vlade na današnjem su sastanku usuglasili stavove vezane za slovenske prijedloge o arbitraži otvorenih graničnih pitanja. Usuglašeno je kako predmet arbitraže neće biti usklađeni dijelovi granice

Predstavnici hrvatskih parlamentarnih stranaka i Vlade na današnjem su sastanku usuglasili stavove vezane za slovenske prijedloge o arbitraži otvorenih graničnih pitanja. Premijer Ivo Sanader je izrazio zadovoljstvo razgovorima rekavši kako su svi sudionici sastanka „pokazali iznimnu političku zrelost i odgovornost, te bez obzira na skorašnje izbore konstruktivno raspravljali o ovoj temi koja nadilazi stranačke interese“.

Sanader je odbio otkriti što je to točno usuglašeno na sastanku, inzistirajući da će to prvo predočiti slovenskom premijeru Janezu Janši ovog vikenda na summitu na Bledu. Premijer je istaknuo kako je među političkim strankama postignut konsenzus oko svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije, te da će se ovakve konzultacije ponoviti kada bude poznat slovenski odgovor na hrvatske uvjete.

S obzirom da je Slovenija odbila hrvatski prijedlog arbitraže pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu, a Hrvatska odbila slovenski prijedlog o arbitraži pred OESS-ovim sudom, vjerovatni kompromis bit će arbitraža pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Sanader je naglasio kako arbitraža neće obuhvaćati dijelove granice koji su već usklađeni, već samo sporne točke.

Međunarodni sud pravde u Haagu ima pedesetogodišnje iskustvo u rješavanju ove vrste sporova. Sudom predsjeda 15 sudaca koji se biraju na rok od 9 godina. Presude koje donese su pravomoćne i obvezne, a kako procijenjuje akademik Davorin Rudolf, arbitraža oko granice Hrvatske i Slovenije pred tim bi suda trajala između godinu i godinu i pol dana. Još jedna činjenica koju ne treba zanemariti je i to da troškove sudskog procesa pred ovim sudom snosi UN.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika