25.08.2007. / 09:16

Autor: Nina Tomljanović

LJUDSKI MOZAK

Poboljšajte efikasnost mozga

Kako bi se održala i poboljšala kondicija mozga i njegovog djelovanja, potrebno ga je svakodnevno trenirati i ispravno hraniti

Mozak je čovjekov organ za mišljenje. Naša subjektivna iskustva se uglavnom odvijaju u mozgu. Tu su pohranjena naša sjećanja i odvijaju se naša mišljenja, ideje i strahovi. Kako bi se održala i poboljšala kondicija mozga i njegovog djelovanja, potrebno ga je svakodnevno trenirati i ispravno hraniti. Magazin "LA Times" je u svojem posljednjem izdanju svojim čitateljima predložio nekoliko navika koje će poboljšati efikasnost njihovog mozga.

  • Obratite pažnju na svoju ishranu. Da li ste znali da mozak teži samo 2 posto od ukupne tjelesne mase, ali konzumira oko 20 posto kisika i hranjivih tvari koje svakodnevno unosimo u sebe? Stoga je od izuzetne važnosti zdrava ishrana i fizička aktivnost.
  • Pozitivne misli ohrabruju mozak i čine ga efikasnijim jer je rasterećen negativnih utjecaja i može mnogo bolje funkcionirati
  • Postavljajte svome mozgu svakodnevno nove zadatke i izazove koje morate riješiti. Trenirajte ga zagonetkama, nesvakidašnjom literaturom i primijetit ćete napredak.
  • Istražujete, putujte… Kada se morate prilagoditi novoj sredini, vaš mozak mnogo bolje opaža novo okruženje i shvaća novu kulturu što obogaćuje vaše znanje.
  • Smijeh je odlična metoda razvijanja kapaciteta mozga. Sarkastična i dobro osmišljena šala razvija mogućnost brzog razmišljanja i povezivanja.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika