25.08.2007. / 09:31

Autor: Nina Tomljanović

IN MEMORIAM

Preminuo Raymond Barre, bivši francuski premijer

Raymond Barre je nametnuo oštar anti-inflacijski plan, srezavši životni standard i ukinuvši tisuće radnih mjesta u sektorima koji su pravili gubitke poput proizvodnje čelika i ugljena

U 83. godini života, umro je bivši francuski premijer Raymond Barre, ekonomist koji je i obavljao dužnost povjerenika Europske komisije. "Gospodin Raymond Barre je umro ove noći, 25. kolovoza u bolnici Val-de-Grace," priopćila je obitelj.

Bio je bolestan već izvjesno vrijeme, a u bolnicu je smješten u travnju zbog srčanih problema.

Kao premijer Barre je zamijenio Jacquesa Chiraca 1976. godine i ostao na tom položaju sve do pobjede socijalista Francoisa Mitteranda 1981. godine.

Kada ga je predsjednik Valery Giscar d'Estaing imenovao za premijera u kolovozu 1976.godine nazvavši ga "najboljim francuskim ekonomistom", Berre je tada bio izvučen iz anonimnosti života tehnokrata u pozadini. On je nametnuo oštar anti-inflacijski plan, srezavši životni standard i ukinuvši tisuće radnih mjesta u sektorima koji su pravili gubitke poput proizvodnje čelika i ugljena. Umirovljeni sveučilišni profesor je od 1967. do 1973. godine bio potpredsjednik Europske komisije u Bruxellesu, zadužen za gospodarstvo i financije.

Vezane vijesti

HSV danas slavi 122. rođendan

HSV danas slavi 122. rođendan

I ne samo to, hamburški klub u kojem, i to vrlo dobro, igra hrvatski nogometni reprezentativac Mladen Petrić, daleko je najstariji prema godini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika