25.08.2007. / 10:22

Autor: Nina Tomljanović

BIVŠI ČLAN KU KLUX KLANA

Zbog ubojstva iz 1964. osuđen na doživotni zatvor

Zalaganjem Thomasa Moorea, brata jedne od žrtava koji je sam ušao u trag Jamesu Sealeu, predmeti o rasističkim ubojstvima u vrijeme pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća u državama koje su nekad priznavale ropstvo, ponovno je pokrenut 2005. godine

Jučer je na doživotni zatvor osuđen umirovljeni policajac, bivši član Ku Klux Klana, zbog ubojstva dvojice mladih crnaca u državi Mississippi prije više od 43 godine.

Riječ je o Jamesu Sealeu (72), koji je uhićen u siječnju ove godine. U lipnju ga je savezni sud u Jacksonu (Mississippi) proglasio krivim za otmicu i za zločinačko udruživanje.

U svibnju 1964. godine, kako se navodi u optužnici, James Seale je s još nekoliko osoba oteo dvojicu aktivista za građanska prava, Henryja Deea i Charlesa Moorea, kojima je tada bilo 19 godina, i tukao ih kako bi od njih iznudio priznanje o krijumčarenju oružja, a zatim za njih privezao motor i komad tračnice i bacio ih u rijeku Mississippi.

Trupla su pronađena nekoliko mjeseci poslije, tijekom potrage za drugom trojicom aktivista koji su nestali na tom području, isto kao žrtve ubojstva. To je drugo ubojstvo nadahnulo film Alana Parkera "Mississippi u plamenu" iz 1988. godine.

Zalaganjem Thomasa Moorea, brata jedne od žrtava koji je sam ušao u trag Jamesu Sealeu, predmeti o rasističkim ubojstvima u vrijeme pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća u državama koje su nekad priznavale ropstvo, ponovno je pokrenut 2005. godine.

Ku Klux KlanOrganizacija koja zagovara prevlast bijelih protestanata u SAD-u. Svrstana je u stranku ekstremne desnice u američkom političkom spektru, no međutim nikada nije djelovala kao stranka, već više kao organizacija za lobiranje i zaštitu interesa i predrasuda tradicionalističkih elemenata i ksenofobije kod bijelih protestanata, White Anglo-Saxon Protestant (WASP), etničko-religiozne zajednice koja je imala glavnu ulogu u naseljavanju i stvaranju države.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika