Objavljeno u Nacionalu br. 615, 2007-08-28

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Epitaf za Hloverkinu 'Temu dana'

Hloverka je možda bila suluda, manična i nevjerojatna, ali njezini su nasljednici u 'Temi dana' i sami sebi dosadni! Mirjana Hrga u srijedu se uz Ćirino izlaganje čak nalaktila na pult kao da se sprema obesvijestiti od rakijetine kod 'Dva goluba'. Samo sam čekala kad će zijevnuti

DOLJE POLANČECKIM – kamo dalje?, Fokus,
HRT1, utorak, 21.00
Ako nakon ovog tjedna još igdje ugledam Damira Polančeca, čeomice ću se zabiti u prvi stup javne rasvjete. Nije prošao ni jedan bogovetni dan a da se nije pojavio na ekranu i izrecitirao izgovore za propuštanje Chemodermove ponude za kupnju KIM-a, i svaki put bi to zvučalo otprilike ovako: “Ne, Šimić ne može kapitalizirati firmu tako da u zalog stavi dionice te iste firme, ali mi ne znamo odakle bi namaknuo novac. To bi se dogovorio sa svojom poslovnom bankom nakon kupovine”. S druge strane: “Nismo prihvatili ponudu Danube Foodsa jer ne znamo odakle im kapital”. Voditeljica Tončica Čeljuska nekoliko mu je puta pokušala ukazati na očite nelogičnosti priče, a onda je negdje na pola emisije postala toliko živčana da sam se svake sekunde pribojavala da će ustati sa stolca, razvaliti mu šakomicin preko zubala i uz indijanski ga urlik vritnjakom izbaciti iz studija. Nije to učinila pa joj za samokontrolu dodjeljujem poseban orden Debelog živca, ali emisiji i dalje, zbog prevelike kaotičnosti i popustljivosti prema beskrajnim politikantskim laprdanjima…
Ocjena: DAJTE, ZAČEPITE! (1)


DOSADNI HLOVERKINI NASLJEDNICITema dana, ponedjeljak-petak,
Nova TV, 19.45
Moram priznati da žalim za Hloverkom ko vojni penzioneri za komunizmom. Analogija je potpuna - i Hloverkine su voditeljske vještine, kao i komunistički sistem, visjele o tankoj niti gledateljske volje da zanemare bilo kakvu logiku, ali je barem udovoljavala niskim potrebama posebne skupine koja cijeni dobar materijal za ismijavanje utjelovljen u političkom novinaru - dvorskoj ludi. Bila je nevjerojatna, nadrealna i s njom nikad niije bilo dosadno. S njenim pak nasljednicima u “Temi dana”, koga god zapalo tih petnaest minuta prekovremenog, jedina je konstanta upravo dosada. U ponedjeljak su pustili Polančeca da po osamstoti put ponavlja nebulozne izgovore za aferu KIM, u utorak malo predizbornog prostora prepustili Petru Čobankoviću, a vrhunac dosegnuli u srijedu, kada se Mirjana Hrga uz Ćirino promicanje bratstva i jedinstva među Hrvatima i Bosancima u jednom trenutku nalaktila na pult kao da se sprema obesvijestiti od rakijetine kod “Dva goluba”. U četvrtak, točno na dan kada je objavljena vijest o Hloverkinu odlasku s Nove, kao da su se mrvicu približili njezinu suludom stilu. Naime, uz izlaganje Domagoja Bebića s Fakulteta političkih znanosti o internetskim prepucavanjima Hrvata i Slovenaca, preko ekrana su ispisivali viceve o Slovencima kao da najavljuju novu epizodu Pervanove “Večernje škole”. No ipak nisu ni do koljena Hloverki, koja bi vjerojatno sve te viceve uobličila u pitanje i u rafalnoj ih paljbi ispljunula sugovorniku u lice, praveći se da ga postavlja pred legitimne političke dileme. A to je, ako ništa drugo, barem zabavnije od uspavanke koju će nam odsad svakodnevno servirati Novini talking headsi, čije voditeljske vještine nisu ništa superiornije Hloverkinim, ali pritom čak niti nisu živopisno manični.
Ocjena: zijev (0)


VINO I PREVARE
Globalno vino, HRT1, subota, 15.40
Inače prezirem snobovsko-artističke priče o vinu, gdje se najobičnija čaša crnjaka opisuje kao “opora”, “drska”, “pristupačna” i, štajaznam, “euroatlantsko-biseksualna”, no dokumentarna serija “Globalno vino”, nastala iz hvaljenog dokumentarca Jonathana Nossithera ugodno me iznenadila. Nossither zapravo ne govori toliko o vinu, koliko o globalizaciji i pretvaranju jedne poljoprivredne grane u ugroženu vrstu i s takvim me pristupom podsjeća na dokumentaristička razotkrivanja svjetskih zala američkog redatelja Michaela Moorea. Međutim, Nossither se od Moorea razlikuje po tome što svoje negativce ne napada i nigdje izrijekom ne nameće svoj stav, ali svu njihovu monstruoznost oslikava rječitim kadrovima kao što je snimanje debelih i glasno rasprđenih buldoga vinskog kritičara Roberta Parkera te arogantne i u skupo odijelo zavijene figure vinskog konzultanta Michela Rollanda usred laboratorija za “mikrooksigenaciju vina”, koji izgleda kao napušteni set za film Stanleyja Kubricka. Nadam se da su seriju pogledali i hrvatski vinari te se pripremili za ono što ih čeka pri izlasku na svjetsko tržište - prevaranti koji u pet mjeseci proizvedu vino staro sto godina!
Ocjena: odličan (5)



ININE DIONICE, RINČICE I SOKIĆIPrilog o padu dionica INE Novac, Nova TV, srijeda, 0.30
Svaka čast Borisu Miševiću što se nije kreveljio i s kolegama pjevao idiotski “samo nju, samo nju” refren, nego cijelo ljeto snimao emisiju, ali ipak ne kužim jednu stvar u ovotjednom prilogu o padu dionica Ine. Doveo je komentatora iz Poslovnog dnevnika i s njim zapodjenuo živahnu raspravu, ali ju je iz nekog razloga odlučio začiniti snimateljsko-montažerskim stilom iz serije “Odjel za umorstva”. Šetaju po predvorju poslovne zgrade, a kamera skakuće lijevo-desno-gore-dolje ko da ih snima prvak Hrvatske u akrobatskom rokenrolu, onda odjednom rez pa sjede za stolom uz sokiće, pa zum na komentatorove podočnjake i rinčicu, pa su namah kraj fontane… Ne znam, jesu li oni to snimali ozbiljan prilog o tržištu dionica ili novi videospot Laibacha?
Ocjena: WTF???


KAKVI SU TO POLUTITLOVI?Dobro jutro, Hrvatska,
HRT1, četvrtak, 7.00
Dugo sam to odbijala priznati (jer su mi dragi koliko i kolonoskopija), ali kad Blaža i Meštar ne vode “Dobro jutro, Hrvatska”, sve odlazi u tri krasna Hondurasa. Ne znam zašto je tome tako jer, koliko znam, to dvoje su samo voditelji, a ne i urednici emisije, no njima se nikada ne događa da, recimo, pričaju s HAK-ovcem o novom zakonu o sigurnosti na cestama, a pritom u podnožju piče titlovi sa šalabahterima tipa “ove godine PUN KUFER I OSAMSTO nesreća na cestama”, “najčešći uzroci: brzina, alkohol i sve”. Ako je to trebao biti dodatak za osobe oštećena sluha, možda je trebao biti detaljniji pa prenijeti SVE što je HAK-ovac rekao. Ako pak nije, onda ne razumijem o čemu je riječ, osim ako taj razgovor nisu shvatili kao reklamiranje kompilacijskog CD-a, gdje se u dnu ekrana prikazuju naslovi svih nasnimljenih hitova i njihovih izvođača.
Ocjena: jadno (2)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika