27.08.2007. / 17:20

Autor: Marijana Zrinjski

FRANCUSKI PREDSJENIK O VAŽNIM PITANJIMA

Sarkozy mijenja mišljenje o ulasku Turske u EU

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas je u programskom govoru o vanjskoj politici ublažio dosadašnja stajališta o Turskoj kao mogućoj članici Europske unije.

Iznio je mogućnost nastavka pregovora o prijemu Turske u EU, te ponovio da je skloniji "udruživanju" EU-a i Ankare. ''U tom slučaju Francuska se neće usprotiviti da se otvore nova poglavlja pregovora između Unije i Turske sljedećih mjeseci i godina, pod uvjetom da ta poglavlja budu u skladu s dvije moguće vizije budućnosti njihova odnosa: ili prijemom, ili što užim udruživanjem ali bez prijama", izjavio je francuski predsjednik.

Po njemu najveći izazov današnjice je spriječiti sukob islama i Zapada. "Prvi izazov koji stoji pred Europom i Zapadom jest opasnost od sukoba s islamom, kakav žele ekstremističke skupine poput Al Qaide, koje sanjaju od Indonezije do Nigerije uspostaviti kalifat koji odbija svako otvaranje, svaku modernizaciju, svaku zamisao o raznolikosti", rekao je francuski predsjednik dodajući kako je prioritet organizirati potpunu suradnju službi sigurnosti raznih zemalja. "Spriječiti sukob između islama i Zapada znači ohrabriti, pomoći svakoj muslimanskoj zemlji i umjerenim i modernim snagama u njoj kako bi pobijedio otvoreni i tolerantni islam koji prihvaća različitost kao bogatstvo. Muslimanskim zemljama treba pomoći da pristupe energijama budućnosti, nuklearnoj energiji, uz poštivanje pune suradnje sa zemljama koje raspolažu tom tehnologijom", dodao je.

Iako kaže da Francuska podupire politiku otvaranja odluči li Iran poštivati svoje obveze, Iran s nuklearnim oružjem za njega je, kaže, neprihvatljiv. Govoreći o prijateljstvu između Sjedinjenih Država i Francuske, naglasio je da «saveznici» nisu isto što i «svrstani», te se osjeća slobodnim izraziti slaganja i neslaganja s američkom politikom. Sarkozy se u svome programskom govoru izjasnio za bliskoistočni dijalog i osnutak palestinske države, za nadziranu neovisnost Kosova i mobilizaciju međunarodne zajednice za pomoć Africi, a podupire i jasne rokove za povlačenje stranih postrojbi iz Iraka. Zauzeo se da se skupini G8, koja obuhvaća sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusiju, priključe još i Kina, Indija, Brazil, Meksiko te Južnoafrička Republika.

Kritički se osvrnuo na Rusiju kazavši da njezin snažan povratak na međunarodnu scenu ne smije biti praćen brutalnim korištenjem ruskih aduta nafte i plina. "Kada ste velika sila, ne smije pribjegavati brutalnosti. Svijet se, a poglavito Europa, nada važnom i pozitivnom doprinosu Rusije u rješavanju problema našeg vremena".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika