27.08.2007. / 18:52

Autor: Marijana Zrinjski

SAD

Američki državni odvjetnik podnio ostavku

Američki državni odvjetnik i ministar pravosuđa Alberto Gonzales, objavio je danas da podnosi ostavku koja će stupiti na snagu 17. rujna, no svoju odluku nije objasnio novinarima.

Gonzales koji je dvije i pol godine vodio ministarstvo pravosuđa, odao je priznanje suradnicima u ministarstvu te zahvalio Bushu na prijateljstvu i što mu je dao priliku da služi američkom narodu.

Ostavka Gonzalesa predstavlja vrhunac političke bitke oko njegovog vođenje ministarstva pravosuđa koja traje od početka ove godine, s brojnim kongresnim saslušanjima oko afere s otpuštanjem osam saveznih tužitelja po kriteriju političke lojalnosti administraciji i istrazi kontroverznog antiterorističkog programa prisluškivanja građana. Nakon Gonzalesovih neuvjerljivih svjedočenja pred kongresnim odborima, brojni demokratski, ali i republikanski kongresnici i senatori tražili su Gonzalesovu ostavku, no Bush je sve do sada pružao punu podršku tom svom dugogodišnjem političkom savezniku i prijatelju iz Teksasa.

Kao mogući Gonzalesov nasljednik najviše se spominje sadašnji ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff, no imenovanje nasljednika morat će potvrditi Senat, oko čega se također očekuje prijepor između Busha i većinskih demokrata u Kongresu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika