Objavljeno u Nacionalu br. 615, 2007-08-28

Autor: Robert Bajruši

GAZETA

Đurđa Adlešić protiv Kramarića

Zbog suradnje s Glavašem predsjednica HSLS-a želi suspendirati stranačkog kolegu

Đurđa AdlešićĐurđa AdlešićKriza vlasti u Osijeku i skora abdikacija gradonačelnika Ante Đapića, izazvala je krizu i u redovima Hrvatske socijalno-liberalne stranke. Predsjednica Đurđa Adlešić izuzetno je nezadovoljna i ovih je dana bliskim suradnicima najavila suspenziju Zlatka Kramarića koji je u medijima podržao stvaranje pakta s Branimirom Glavašem i formiranje koalicije HSLS - Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje. Kako bi zaustavila Kramarića, Đurđa Adlešić u utorak putuje u Osijek gdje će se susresti s vodstvom tamošnjih liberala i pokušati ih uvjeriti da će koaliranje s Glavašem, koji je optužen za ratne zločine i godinama je bio jedan od vodećih radikala u hrvatskoj politici, teško kompromitirati HSLS.

Premda to svi demantiraju, u pozadini stoji Ivo Sanader koji je u čestim kontaktima s predsjednicom HSLS-a. Sanaderu nikako ne odgovara neko novo preslagivanje među strankama u kojem bi Glavaševa ekipa došla na vlast. U tom smislu, neosporno je zainteresiran da Đurđa Adlešić smiri Kramarićeve ambicije. Premijer je već dvije godine središnja meta Glavaševih napada, poslije čijeg je napuštanja vladajuće stranke HDZ doživio fijasko i u Osijeku i u Županiji. Na posljednjim izborima, HDZ je osvojio svega desetak posto glasova i daleko zaostao iza HSP-a i HDSSB-a, stranaka koje su podijelile vlast u Županiji i Osijeku. Ali unatoč Đapićevoj verbalnoj potpori Glavašu nakon što je ovaj završio u zatvoru, bilo je jasno da obojica samo čekaju priliku za razlazom. Glavaš je svjestan da je rejting HDSSB-a bitno opao poslije susreta njegova najbližeg suradnika Vladimira Šišljagića sa Sanaderom i Vladimirom Šeksom prilikom otvaranja “Osječkog ljeta”. Iako su na otvorenju bili i drugi lokalni političari, svojim susretom s vrhom HDZ-a Šišljagić je učinio gaf koji je Glavaševu stranku prikazao kao grupu političkih prevrtljivaca koji najprije vrijeđaju Sanadera, a onda s njim piju kavu. Stoga je Glavaš odlučio radikalizirati početak predizborne kampanje i pokazati beskompromisnost, makar to uvjetovalo gubitak vlasti u Županiji.

BRANIMIR GLAVAŠ iako pritvoren, iz bolnice je uspio isprovocirati krizu vlasti BRANIMIR GLAVAŠ iako pritvoren, iz bolnice je uspio isprovocirati krizu vlasti S druge strane, Đapić već godinu dana čeka priliku za raskid suradnje s Glavašem. Glavni cilj HSP-a predstavlja ulazak u iduću vladu, pod uvjetom da HDZ osvoji dovoljan broj zastupničkih mandata. Objektivno gledano, sada se mora riješiti Glavaša i to zbog dva razloga: kako bi dobio priliku postizborno koalirati sa Sanaderom, ali i da eliminira međunarodne optužbe da štiti osobu koja je optužena kao ratni zločinac.

Stoga će Đapić 3. rujna na sjednici Gradskog vijeća Osijeka podnijeti ostavku, i predložiti nove izbore. Kako bi se osvetio Glavašu, HSP će srušiti vlast u Osječko-baranjskoj županiji i tako inicirati još jedne izbore. Nema sumnje da ovakav scenarij najviše odgovara HDZ-u jer otvara mogućnost vraćanja vlasti u istočnoj Hrvatskoj. A kada je riječ o Osijeku, iako su u središtu pozornosti Đapić i Glavaš, glavne uloge pripadaju Đurđi Adlešić i Ivi Sanaderu. Jer uspije li spriječiti Kramarića, ona će HSLS u velikoj mjeri približiti HDZ-u. Idući zadatak Đurđe Adlešić trebalo bi biti nagovaranje HSS-ova vodstva da poslije parlamentarnih izbora također pristupe koaliciji pod vodstvom HDZ-a.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika