27.08.2007. / 20:26

Autor: Marijana Zrinjski

SLOVENIJA-HRVATSKA

Janša nema potporu slovenskih političkih stranaka

Slovenski premijer Janez Janša nije uspio osigurati potporu svih političkih stranaka za predaju graničnih sporova s Hrvatskom Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Iako je jučer s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom postigao visoku razinu suglasnosti oko rješavanja graničnih pitanja dvije oporbene slovenske stranke - liberalni demokrati (LDS) i Nacionalna stranka (SNS), ali i Slovenska pučka stranka (SLS) koja čini dio Janšine vladajuće koalicije desnog centra, smatraju da je takva metoda rješavanje morskih i kopnenih granica previše rizična za Sloveniju.

No iznošenje spora pred haaškim ostaje realna opcija, tvrdi Janša, ali pod tri uvjeta koja su iznesena već na prvom sastanku stranaka. Ti se uvjeti sastoje u odlučivanju o spornim točkama na cijeloj granici, priznavanju stanja na dan osamostaljenja dviju država, te pregovaračkom okviru koji mora definirati mnoge pojedinosti o načinu rješavanja spora, o čemu će se morati izjasniti i parlament.

Janša je rekao da ostaje načelni dogovor sa Sanaderom da se uz izuzetak granice ostala pitanja rješavaju bilateralno, a što se tiče ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu (ZERP-a) Janša je rekao da se dvojba može li se on primijeniti i na članice EU-a rješava u širem okviru.

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata Borut Pahor, koji je na čelu najjače oporbene stranke, izjavio je nakon sastanka s Janšom da Janša ima mandat za pregovore s Hrvatskom, ali je bio vrlo rezerviran u pogledu mogućnosti da o graničnom sporu presuđuje ICJ. Pahor je rekao da Janšu ne želi kritizirati u javnosti i da otvoreni način rješavanja spora ima i svoje rizike za Sloveniju koja želi dobar ishod, ali da je zadovoljan što su u taj proces sada uneseni "osigurači" jer će se konzultirati domaći pravni stručnjaci, a nastavit će se i konzultacije s političkim strankama prije svakog novog koraka.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika