Objavljeno u Nacionalu br. 615, 2007-08-28

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Đapić je jedini pobjednik u Osijeku

Vjerojatno će se mnogi začuditi kad pročitaju ovaj tekst u kojem tvrdim da je u osječkoj krizi pobjednik ispao Ante Đapić. Ako je on isplanirao cijeli scenarij, tada mu treba skinuti kapu i čestitati kao izvrsnom političkom kombinatoru koji je nadigrao svoje protivnike. Ako je sve to pak ispalo slučajno, tada mu ponovo treba odati priznanje kao čovjeku rođenom pod sretnom zvijezdom. Niti jedan drugi izlaz Đapiću iz nezavidne situacije u kojoj se našao ne bi više odgovarao od pozicije uvrijeđenog i prevarenog partnera, kojeg su upravo oni, za koje je godinama radio i štitio ih, izdali i okrenuli mu leđa. Ispao je žrtva, a žrtve narod voli. Kakva je bila njegova pozicija i zašto je sve što se u zadnjih desetak dana dogodilo u Osijeku dobro za Đapića i njegov HSP te kako bi to moglo utjecati na izbore i postizborno vrijeme u Hrvatskoj? Đapić to nikada javno neće priznati, no njemu je teret zatvorenog Branimira Glavaša postao pretežak. Ako se itko za Glavaša borio svim silama, onda je to upravo bio Ante Đapić. Često se pri tome približavao političkom rubu.

Odnos s Glavašem ga je dovodio pod kritiku većeg dijela javnosti i politički pritisak koji bi teško izdržale i stranke s manje grijeha iz prošlosti od njegova HSP-a. Danas je jasno da će Branimir Glavaš, bude li i oslobođen svih optužbi, provesti još dosta vremena u zatvoru. “Daleko od očiju - daleko od srca”, stara je poslovica koja je primjenjiva i na Glavaša. Zbog nemogućnosti pojavljivanja u javnosti, na njega se zaboravlja a oni koji su ostali voditi njegovu stranku nemaju potrebnu snagu i karizmu da ga zamijene. Svjesni toga, u vrhu HDSSB-a, Glavaševe stranke, sigurno će odlučiti da na izbore 25. studenoga idu s Branimirom Glavašem kao nositeljem liste. Kakva bi tada bila pozicija Ante Đapića i HSP-a kao njihove prirodne koalicije ili neke vrste partnera? Jednom riječju - katastrofalna.

To bi im zatvorilo bilo kakav put prema izvršnoj vlasti na državnom nivou a to mogu ostvariti jedino u postizbornoj koaliciji s HDZ-om. HDZ pak ne bi mogao ići s Đapićem u koaliciju ako bi on i dalje ostao uz inkriminiranog Glavaša, čovjeka optuženog za ratni zločin. To je nedopustiva situacija za Sanadera kojem je jako stalo do potpore moćne Europske pučke stranke, gdje HDZ i on osobno imaju izvrsnu poziciju. Slična je i Đapićeva pozicija, jer bi njegov HSP morao postati prije ili kasnije član te asocijacije europskih konzervativnih stranaka, što bi mu dalo legitimitet za svako buduće koaliranje i sudjelovanje u bilo kojoj izvršnoj vlasti. Bilo kakvo ostajanje u koaliciji s Glavaševim HDSSB-om bi mu blokiralo svaki politički korak naprijed. Da se nije dogodila ova kriza, koju su izazvali članovi HDSSB-a, očito potaknuti povrijeđenim Glavašem koji je smatrao da se Đapić ne zauzima za njega u mjeri koju je on smatrao primjerenom, HSP bi se i dalje nalazio u klopci iz koje ne bi mogao sam izići. Naime, da je bilo što potaknuto s Đapićeve strane u očima ljudi ispao bi izdajnik koji napušta prijatelja kad mu je najteže. To Đapić ne bi učinio ni da mu je cijela politička karijera u pitanju. No ponudilo mu se rješenje kojim ispada dosljedan prema partneru u nevolji, a taj, ne sagledavajući situaciju do kraja, vuče nerazuman potez, pa Đapić sa sebe skida bilo kakvu politčku, moralnu i ljudsku odgovornost i izlazi iz svega kao žrtva i može se reći kao pobjednik. Sada mu više nitko, uključujući tu i predsjednika Mesića, koji je po mojem mišljenju dao malo prejaku izjavu rekavši da HSP ne smije u vladu, ne može ništa prigovoriti. Na kraju se mora postaviti pitanje Zlatka Kramarića i njegova čudna uplitanja u cijeli slučaj? Zlatko Kramarić, meni izuzetno simpatičan čovjek, kojeg poznam dugi niz godina, napravio je, svrstavši se uz Glavaša a protiv Đapića, potez potpuno u neskladu s njegovim likom i načinom razmišljanja.

On se na taj riskantan i politički problematičan potez nije odlučio sam, već je to uradio uz nečiji blagoslov i nagovor. Taj netko je u hijerarhiji znatno iznad njega, jer mu je očito mogao obećati zaštitu ili neki benefit ako sve pođe po zlu. Je li takva koalicija Glavaš-Kramarić spremna i sposobna bez ikakve pomoći ove Vlade napraviti bilo kakve poteze koji bi pomogli Osijeku. Možda se računa na eventualnu promjenu vlasti koja bi na njih gledala blagonaklono jer im je pomogla srušiti HDZ? I to je, iako teško, moguće. A što bi bilo najbolje za HDSSB? Mislim da bi za njih, ako su sigurni u svoju pravičnost i nevinost Branimira Glavaša, bilo najbolje da se odmah raspišu lokalni izbori koji bi se proveli isti dan kada i parlamentarni. U te izbore moraju krenuti sami, bez ikakve koalicije, i objasniti ljudima Slavonije da su upravo oni ti koji su spremni preuzeti borbu za dobrobit cijele regije u svoje ruke i pobrinuti se za njenu bolju budućnost. U slučaju dobrog rezultata imaju političku snagu vršiti pritisak da se održi pošteno suđenje njihovu šefu i da se na suđenju dokaže da je Branimir Glavaš nevin. Ako se to dogodi, onda je njihova politička budućnost osigurana, a i Slavonija će moći odahnuti. Više neće predstavljati trinaesto prase ni za koju vlast.

Vrijeme dok je trajala ljubav između 'đape' i 'glave'

Onaj koji je najviše pomogao Branimiru Glavašu u najtežim trenucima bio je Ante Đapić. S vremenom Đapić je postao zatočenik te situacije koja mu je kočila daljnji politički razvoj te mu rješenje,
u kojem je on žrtva, najviše pogoduje.

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika