28.08.2007. / 09:19

Autor: Marko Biočina

BUSH OSTAJE SAM

Ostavka američkog ministra pravosuđa

Administarciju američkog predsjednika Georgea W. Busha pogodila je još jedna ostavka visokopozicioniranog dužnosnika. Radi se o ministru pravosuđa Albertu Gonzalesu koji je jučer dao ostavku nakon što je bio upleten u skandal s otpuštanjem osam federalnih tužitelja.

Suočen s optužbama da je tužitelje otpuštao iz političkih motiva, te da je kasnije na službenim saslušanjima lagao pod zakletvom, Gonzales je odlučio otići. Osim što je bio važan dio Busheve administarcije, on je bio i osobni prijatelj američkog predsjednika, tako da ova ostavka nesumnjivo za Busha predstavlja još jedan jak udarac. Inače, smatra se da je Gonzales glavni kreatora nove definicije riječi "mučenje" koja je Amerikancima omogućila da neljudsko postupanje s zatvorenicima u Guantanamu.

Dosad su Bushovu administraciju napustili ministar obrane Donald Rumsfeld, njegov pomoćnik Paul Wolfowitz, te glavni strateg Karl Rove. Gonzales je četvrti ključni čovjek koji odlazi, a sudeći po broju skandala koji prati Busha i njegove podređene, uskoro bi moglo doći do novih ostavki.

Vezane vijesti

Putnici s leta 93 među najhrabrijima u američkoj povijesti

Putnici s leta 93 među najhrabrijima u američkoj povijesti

Četrdeset putnika leta 93 koji su se 11. rujna suprostavili otmičarima izveli su jedno od najhrabrijih djela u američkoj povijesti, rekao je u subotu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika