29.08.2007. / 08:14

Autor: Martina Čizmić

EKOLOŠKO-RIBOLOVNI POJAS

Hrvatska sa Slovenijom i Italijom dogovorila uvođenje ZERP-a

Europska je komisija pozdravila je načelan dogovor Hrvatske i Slovenije o rješavanju međusobnih graničnih sporova. Sporove bi trebao riješavati Međunarodni sud pravde u Den Haagu. Komisija ohrabruje obje strane da se dogovore o modalitetu arbitraže i nastave raditi na konačnom rješavanju ostalih otvorenih bilateralnih problema.

Upozorili su da EK očekuje da se Zagreb suzdrži od jednostranog proglašenja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa na Jadranu (ZERP) 1. siječnja 2008. Europska unija pitanje ZERP-a smatra ne samo bilateralnim pitanjem između Hrvatske i Slovenije, nego i pitanjem ribolovne politike koja je zajednička europska.

Glasnogovornik Europske komisije Michael Mann izjavio je da bi jednostrano aktiviranje ZERP-a moglo bi imati negativne posljedice u pristupnim pregovorima. No, dodao je da je EK podržala intenzivne stručne konzultacije Hrvatske, Slovenije i Italije o tom pitanju.

Primjena ZERPA na članice EU praktično je dogovorena na stručnoj razini između Hrvatske, Italije i Slovenije. Usuglašeno je gotovo sve, osim pitanja nadzora. Italije traži da se nadzor provodi zajednički, dok se Hrvatska poziva na pravo mora i zauzima za zamostalan nadzor.

Na završnim sastancima Italija i Slovenija predstavili su svoje zakonodavstvo i ribolovnu i ekološku komponentu zaštite. Osnovni je princip koji zastupa Hrvatska da mjere unutar zone moraju vrijediti za sve zemlje, ne smiju biti diskriminatorne i primjenjuju se uz hrvatski nadzor.

Predviđenim mjerama zabranio bi se izlov sitne plave ribe u vrijeme mrijesta, zabranio bi se lov koćaricama u Jabučkoj kotlini u određenim razdobljima te bi od 1. srpnja do 31. prosinca bio zabranjen izlov krupne plave ribe. Kako su naši propisi usklađeni sa propisima EU, njihova primjena ne bi trebala stvarati probleme. Prema neslužbenim najavama završni sastanak na kojem bi se dogovorilo pitanje nadzora mogao bi se održati u rujnu.

U političkim krugovima smatraju da pripreme za uvođenje ZERP-a teku dobro. U Sloveniji smatraju da je ZERP prihvatljiv u pogledu mjera zaštite, ali napominju da se proteže na slovensko more. Hrvatski ih stručnjaci umiruju da zona završava na udaljenosti od 15 milja od slovenskog mora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika