29.08.2007. / 08:36

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

U Srbiji 38 komada oružja na 100 stanovnika

Amerikanci posjeduju 270 od ukupno 875 milijuna komada oružja u svijetu što ih čini najnaoružanijim društvom u svijetu.

Istraživanje o lakom vatrenom oružju za 2007. godinu koje je proveo Institut za međunarodne odnose u Ženevi pokazalo je da je druga na toj neslavnoj ljestvici Indija sa oko 46 milijuna komada oružja, a treća Kina sa oko 40 milijuna komada. Njemačka, Francuska, Pakistan, Meksiko, Brazil i Rusija također se nalaze visoko na listi država s najvećim brojem oružja.

Kada su istraživači te brojeve podijelili sa ukupnim brojem stanovnika, SAD se našao na čelu sa 90 komada oružja na 100 stanovnika. Drugi na ljestvici je Jemen, sa mnogo manjim brojem od "samo" 61 komadom oružja na 100 stanovnika. Dalje se redaju Finska sa 56, Švicarska sa 46, Irak sa 39 i naši istočni susjedi Srbi sa 38 komada na 100 stanovnika. Francuska, Kanada, Švedska, Austrija i Njemačka imaju po 30 komada na 100 stanovnika.

Zanimljivo je da je zemlja poput Nigerije u kojoj vlada građanski rat izuzetno nisko na ljestvici. Prema podacima tamo je samo jedan komad vatrenog oružja na 100 stanovnika. Istraživanje se temelji na vladinim podacima, istraživanjima i pisanju medija. Procjenjuje se da u svijetu 650 milijuna komada oružja posjeduju građani, a vojske i policije samo 225 milijuna.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika