29.08.2007. / 08:38

Autor: Marko Biočina

EUROINTEGRACIJE

U EU će i Crkva plaćati porez

Prema aktualnom Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica Katolička crkva, kao i ostale vjrske zajednice, oslobođena je obveze plaćanja svih poreza i carina. U Ministarstvu financija to tumače činjenicom das vjerske zajednice nisu osnovane s ciljem stjecanja dobiti, pa zato ne plaćaju ni porez na dobit. Zbog toga vjerske zajednice nisu dužne ni podnositi poreznu prijavu, a nepoznato je koliko država gubi zbog takve porezne politike.

No, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dio tih privilegija će biti ukinut. Naime, u budućnosti će vjerske zajednice morati početi plaćati carinu i porez kod uvoza stvari doniranih u inozemstvu. Takva odredba, u skladu s europskom pravnom stečevinom, uskoro će biti ugrađena u spomenuti Zakon.

S druge strane, s obzirom da istraživanja pokazuju da čak 90 posto robe uvezene u Hrvatsku dolazi upravo s područja EU, a na tu se robu naravno neće plaćati dadžbine, može se zaključiti kako ova mjera neće biti težak udarac na budžet Katoličke crkve.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika