29.08.2007. / 17:01

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA - HRVATSKA

Slovenski "Mag" iznosi detalje o Sanaderovom i Janšinom razgovoru

Ljubljanski tjednik ''Mag'', inače blizak strankama u koaliciji slovenskog premijera Janeza Janše iznio je vijest da slovenska obavještajna služba SOVA doista raspolaže zapisom iz 2004. godine između hrvatskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše, ali da se tom prigodom dva političara nisu "dogovarali" o incidentima u Piranskom zaljevu, već su razgovarali o napetosti koja se između dviju država pojavila nakon uhićenja 11 članova Slovenske pučke stranke prilikom predizborne akcije u kući kontroverznog Joška Jorasa, neposredno pred slovenske parlamentarne izbore.

Tom vijesti, ''Mag'' najavljuje ponovni interes javnosti za slučaj "prisluškivanja" i već poznate izjave parlamentarnog zastupnika SD-a Antona Ropa o dogovaranju incidenata, u svjetlu predstojećeg svjedočenja bivšeg šefa SOVA-e Iztoka Podbregara idućeg tjedna na parlamentarnoj komisiji za nadzor tajnih službi.

Članovi parlamentarne komisije za nadzor tajnih službi bliski su Podbregaru i Ropu, pa su u sjedištu SOVA-e do sada tražili samo bilješku o razgovoru Janše i Sanadera o "izazivanju incidenata" koja očito ne postoji, a nisu tražili bilješku o razgovoru koji je doista vođen, kad su Janša i Sanader razgovarali o napetim odnosima između dviju država. Razgovor je vođen nekoliko dana pred slovenske izbore, a do napetosti je došlo nakon uhićenja 12 članova Slovenske pučke stranke (SLS) u kući kontroverznog Jopška Jorasa na lijevoj obali Dragonje, kad ih je hrvatska policija nekoliko sati privela zbog nezakonitog prelaska državne granice, piše ljubljanski tjednik.

Tadašnji premijer Anton Rop, najprije je 22. listopada nazvao premijera Sanadera i zaprijetio uskraćivanjem slovenske potpore ulasku Hrvatske u EU, a onda je hrvatski premijer nazvao Janšu i obavijestio ga o sadržaju tog razgovora. Janša je u razgovoru Sanaderu navodno rekao da je uhićenje Janeza Podobnika i članova njegove stranke "glupost", te Sanaderu poručio da "ni u kojem slučaju ne šalje ribare u Piranski zaljev". Taj je razgovor SOVA registrirala, ali ga nije ocijenila važnim, ali bilješka nije bačena u koš već ju je Podbregar kasnije vjerojatno u iskrivljenom obliku prenio Ropu, onako kako mu je to odgovaralo, tvrdi ljubljanski tjednik.

Inače je poznato da je zbog spomenutog incidenta, te prijetnji uskraćivanjem potpore Ljubljane Zagrebu, obje prijestolnice hitno tada posjetio Javier Solana, povjerenik EU-a za sigurnost, te se založio za smirivanje. Tom prigodom je slovensku vladu upozorio da je Slovenija prva među balkanskim državama ušla u Europsku uniju, no da u regiji i dalje ima svoje obveze.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika