29.08.2007. / 17:23

Autor: Goran Jurić

DORH

HFP do 15. rujna mora dostaviti podatake o sumnjivim privatizacijama

Značan broj nekretnina obuhvaćenih pretvorbom nije procijenjen niti unešen na popisu imovine prodavanih firmi zbog čega se dio državne imovine nalazi u tuđem posjedu bez pravne osnove

Podatke o sumnjivim privatizacijskim postupcima, koje je Državno odvjetništvo od Hrvatskog fonda za privatizaciju zatražilo početkom ovoga tjedna, Fond bi trebao dostaviti do sredine rujna, nakon čega će tužiteljstvo odlučiti o daljnjim koracima, doznaje se od izvora bliskog pravosuđu koji je želio ostati neimenovan.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je 27. kolovoza od Fonda da dostavi podatke o svim privatizacijama u kojima sva imovina tvrtaka nije bila na popisu imovine u elaboratu o pretvorbi.

Tužiteljstvo se na ovaj potez odlučilo nakon što se u akciji "Maestro", u kojoj su zbog primanja mita uhićena trojica potpredsjednika HFP-a, potvrdilo kako u provedbi Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća i Zakona o privatizaciji postoje određeni propusti zbog kojih je oštećena država.

Značan broj nekretnina obuhvaćenih pretvorbom nije procijenjen niti unešen na popisu imovine prodavanih firmi zbog čega se dio državne imovine nalazi u tuđem posjedu bez pravne osnove.

Osim potvrde da je Bajić uputio pismo predsjedniku Fonda Grgi Iveziću, u DORH-u i HFP-u nisu željeli ništa komentirati, osim da su iz DORH-a zatraženi podaci koje će tužiteljstvo proučiti i potom odlučiti o daljnjim koracima.

Državni ured za reviziju od svibnja 2001. do rujna 2004. proveo je reviziju pretvorbe i privatizacije 1.556 tvrtaka. Ukupno je utvrđeno 1.936 nepravilnosti, od kojih 1.215 nije imalo obilježje kažnjivog djela, odnosno nisu propisane sankcije.

Samo 75 poduzeća dobilo je posebno mišljenje revizije kojim je potvrđena ispravnost njihove pretvorbe i privatizacije.

Državni revizori su podnijeli 71 kaznenu i 78 prekršajnih prijava, te 107 prijava u obliku izvješća sa svim elementima kao i kaznena prijava.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika