30.08.2007. / 09:32

Autor: Marko Biočina

BANKARSKI SPOR

Rohatinski ne odustaje od veta dok BLB ne pristane na uvjete

Bayerishe Landesbank uputila je Hrvatskoj narodnoj banci novi zahtjev za stjecanje vlasništva u Hypo banci i Slavonskoj banci. U prvom pokušaju BLB je naišla na čvrsti veto guvernera Željka Rohatinskog. S obzirom da se Bavarci u međuvremenu nisu žalili, ta je guvernerova odluka postala pravomoćna.

Podsjetimo, Rohatinski je takvu odluku obrazložio neprihvatljivim ponašanjem te banke u svom prethodnom mandatu u Hrvatskoj, kada je BLB bila vlasnik Riječke banke. Cijeli slučaj dobio je i političku dimenziju kada ej bavarski premijer Edmund Stoiber prilikom svog posjeta Hrvatskoj upozorio da bi „uskračivanje dozvole BLB-u ozbiljno ugrozilo inače dobre odnose Bavarske i Hrvatske“. Rohatinski je tuz izjavu proglasio zadiranjem u autonomiju središnje hrvatske banke i zaprijetio da će Stoibera prijaviti Europskoj uniji.

U HNB-u tvrde da će novu ponudu razmotriti jedino ako ona sadrži bitne nove elemente kojih nije bilo u prijašnjem zahtjevu. Kako piše Jutarnji list Rohatisnki je BLB-u postavio četiri uvjeta koja moraju ispoštovati žele li poslovati u Hrvatskoj. Prvi je javna isprika svim štedišama Riječeke banke, a drugi dokapitalizacija Banke u iznosu koji pokaže studija procjeni o mogućih gubitaka banke.

Osim toga Rohatinski zahtjeva i zaokret u poslovanju Hypo banke, u vidu ograničavanja broja velikih hipotekarnih kredita za privatni sektor, te angažiranje neovisnog revizora koji će provesti dubinsko snimanje poslovanja banke u Hrvatskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika