30.08.2007. / 11:45

Autor: Martina Čizmić

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Sanader i Bajić protiv Štroka, Lukšića i Todorića

Državni odvjetnik Mladen Bajić uputio je set pitanja Hrvatskom fondu za privatizaciju vezano uz privatizaciju hotelskih kompleksa na Jadranu. Provjeravaju se Istraturist, Agrolaguna, Riviera Poreč i Excelsior Dubrovnik.

Prema nalazima Državne revizije gotovo ni jedna od tih privatizacija nije dovršena u potpunosti u skladu sa zakonom. Navodno je riječ o 20 milijuna kvadrata zemljišta.

U središtu pozornosti našli su se današnji vlasnici turističkih kompanija i zemljišta uz obalu Adris Grupa, Lukšić grupa, Jadranski luksuzni hoteli i Agrokor.

Na popisu su još i Zagrebačka banka kao nekadašnji vlasnik najvećeg turističkog portfelja u državi i Hypo-Alpe-Adria banka. Ured državnog odvjetnika zatražio je dodatnu provjeru određenih dokumenata iz ranijeg privatizacijskog razdoblja od Fonda za privatizaciju. Fond mora do 15. rujna odgovoriti na pitanja Odvjetništva.

Najveća prepreka u istrazi mogla bi biti činjenica da nijedna vlada do sada nije uspjela zakonski definirati status spornog turističkog zemljišta.

Prozvane kompanije nisu bile spremnne komentirati Bajićev potez. Većina ih je zatečena novom istragom, no spremni su sudjelovati u provjeri naslijeđenih privatizacijskih dokumenata. Kažu da im trenutno nisu dostupni svi privatizacijski dokumenti iz tog vremena.

Premijer Ivo Sanader podupro je zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je od Hrvatskog fonda za privatizaciju zatražio da dostavi podatke o svim privatizacijskim postupcima u kojima sva imovina tvrtaka nije bila na popisu imovine u elaboratu o pretvorbi.

Sanader smatra da ti podaci mogu samo pomoći da se ti poslovi obave čim prije i u skladu s propisima. Vlada je još u kolovozu prošle godine obvezala sva tijela i trgovačka društva da poduzmu mjere za uknjižbu vlasništva u zemljišnim knjigama.

Na temelju toga izmijenjen je i Zakon o vlasništvu, u kojem je načelo povjerenja u zemljišne knjige suspendirano do siječnja 2010. kako bi se zaštitilo državno vlasništvo. Poslije 2010. neće biti moguće vratiti nekretnine koje je netko bez osnove uknjižio u zemljišne knjige na svoje ime.

Sanader je naglasio da je na vrijeme bio izvješten o saznanjima do kojih je državno odvjetništvo došlo u akciji "Maestro", a po kojima velike imovine i nekretnine nisu upisane u dokumente.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika