30.08.2007. / 13:46

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Gay brakovi stari barem 600 godina

Ako je vjerovati povijesnim dokumentima, istospolni brakovi bili su normalna pojava još prije 600 godina u srednjevjekovnoj Europi.

Allan Tulchin sa Sveučilišta Shippensburg iz Pennsylvanije kaže da je pronašao pravne dokumente i smrtovnice koji mogu potvrditi postojanje homoseksualnih veza od prije nekoliko stotina godina.

Tulchin kaže da je zapadnjačka struktura obitelji vjerojatno puno više varirala nego što ljudi misle. Čak je i zapadnjački pravni sustav činio ustupke za različite odnose u kućanstvima.

On je pronašao ugovor iz kasnog srednjeg vijeka iz Francuske u kojem se navodi izraz "affrèrement" ili grubo prevedeno "bratstvo". Slične je ugovore pronašao i na Mediteranu. U ugovoru se "braća" zaklinju da će živjeti zajedno i dijeliti "kruh, vino i novčanik". Dijeljenje novčanika odnosi se na činjenicu da sva dobra koja unose u "bratstvo" postaju zajednička.

Kao i vjenčani list, ugovor su morali potpisati bilježnik i svjedoci. Isti oblik ugovora u tom razdoblju mogao se koristiti za različite ne tipične oblilke obitelji, uključujući i slučaj u kojem dva ili više brata naslijeđuju obiteljsku kuću i nakon njihove smrti nastavljaju živjeti zajedno. Ali i osobe koje nisu bile u krvnom srodstvu koristile su takav oblik ugovora.

Tulchin tvrdi da slučajevi u kojima su ugovore sklapali samci koji nisu u rodu, daju "bitne dokaze da su "braća" koristila "bratstva" kako bi ozakonili istospolne veze.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika