30.08.2007. / 14:11

Autor: Martina Čizmić

PITANJE GRANICE

Slovenija ne može dobiti cijeli Savudrijski zaljev

Sveučilišni profesor međunarodnog prava akademik Davorin Rudolf pojasnio je da primjena načela "pravičnosti" i "povijesnih granica" koje zagovara Slovenija u rješavanju graničnih pitanja ne znači i da Međunarodni sud u Haagu cijeli Savudrijski zaljev može dodijeliti Sloveniji.

Sud donosi presude na temelju pravila međunarodnog prava te može presuditi i "po zahtjevu pravednosti i čestitosti". Taj se zahtjev različito tumači. Sud presuđuje kako smatra da je najsvrhovitije i nije vezan uz pravnu normu. On može povući granicu više u korist jedne ili druge strane.

Rudolf je rekao da je more pripadni dio kopna pa se samo more bez kopna ne može dodijeliti nekoj stranoj državi. Objašnjava da ukoliko je država obalna, ona automatski stječe morski pojas pred svojom obalom. U svijetu ne postoji slučaj obalne države bez mora.

Da bi Sud presudio "po zahtjevu pravednosti i čestitosti" obje države u sporu moraju ga za to izričito ovlastiti. No, to do sada nije bilo slučaj i Rudolf sumnja da će i jedna država pristati na to.

Ističe da Sud po službenoj dužnosti vodi računa o pravičnosti i može modificirati "crtu sredine" ako njezina primjena uzrokuje nepravičan rezultat razgraničenja.

Međunarodni sud pravde u Haagu glavno je sudsko tijelo UN-a. Nitko unaprijed ne može reći kakva će presuda biti jer se ona donosi većinom glasova sudaca i konačna je. Parlamenti sukobljenih strana mogu unaprijed donijeti odluke o tome da će presudu poštivati. No, ako jedna strana ne želi provesti presudu, druga strana može tražiti intervenciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Sud ima 15 sudaca iz različitih država koje biraju Opća skupština i Vijeće sigurnosti UN-a na rok od devet godina. U Sudu trenutno nema sudaca iz Hrvatske ili Slovenije. Ukoliko taj sud bude odlučivao o graničnom sporu, Hrvatska i Slovenija će moći imenovati po jednog nacionalnog suca i oni će biti izjednačeni s ostalim sucima u tome sporu.

Kako bi skratili trajanje spora Hrvatska može angažirati malo vijeće Suda od pet članova koje rješava spor po kratkom postupku. Tako je riješen američko-kanadski spor oko granice u zalijevu Maine. Takav postupak trajao bi godinu i pol do dvije godine, a svaka strana snosila bi svoje troškove postupka. Troškove poslovanja Suda te plaće sudaca pokrivaju Ujedinjeni narodi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika