30.08.2007. / 16:56

Autor: Nina Tomljanović

OSTAVKE

Janša prihvatio ostavke triju ministra

Janša je na hitno sazvanoj konferenciji za novinare kazao kako je prihvatio ostavke ministra zdravstva Andreja Bručana, ministra visokog školstva i znanosti Jure Zupana, te ministra prometa Janeza Božiča

Danas su tri istaknuta slovenska ministra ponudila ostavke slovenskom premijeru Janezu Janši, omogućivši mu time rekonstrukciju kabineta, potrebnu za smirivanje odnosa s oporbom u pripremama za preuzimanje predsjedavanja Europskom unijom.

Janša je na hitno sazvanoj konferenciji za novinare kazao kako je prihvatio ostavke ministra zdravstva Andreja Bručana, ministra visokog školstva i znanosti Jure Zupana, te ministra prometa Janeza Božiča. Slovenski premijer o tome je odmah obavijestio parlament. "Oni su ostvarili dobre rezultate, a ostavkom su pokazali veliku mjeru korektnosti", kazao je Janša, dodavši da je u vladi ocijenjeno da će njihov odlazak onemogućiti neproduktivne napetosti s oporbom u vrijeme intenzivnih priprema za predsjedavanje Europskom unijom. "Vlada nema vremena za besplodne polemike na osobnoj razini s oporbom", rekao je slovenski premijer, najavljujući da će uskoro biti poznata imena novih ministara, za što je potreban dogovor sa strankama u koaliciji.

Ministre zdravstva i visokog školstva, oporba je u zadnjih nekoliko mjeseci kritizirala zbog, po njenoj ocjeni, sve slabijeg stanja u javnom zdravstvu i na sveučilištima, a ministra prometa zbog prespore i skupe gradnje cestovne infrastrukture, ali i sve većeg broja mrtvih na cestama. Protiv ministra zdravstva Bručana, koji je član Janšine stranke, najavljivala se i interpelacija u parlamentu.

Slovenska vlada je uz odlazak triju ministara potvrdila i smjenu dosadašnjeg direktora obavještajne službe SOVA Matjaža Šinkovca. Na tom osjetljivom mjestu, to je već druga smjena, u zadnjih devet mjeseci.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika