30.08.2007. / 19:59

Autor: Nina Tomljanović

AHTISAARIJEVA REZOLUCIJA

Koštunica: ''Vijeće sigurnosti UN-a neće moći donijeti takvu rezoluciju''

Premijer Srbije, Vojislav Koštunica, nakon sjednice srbijanske vlade posvećene ocjeni njezinih sto dana rada, je kazao da je zajedničkom politikom Srbije i Ruske federacije otklonjena opasnost da se u UN-ovu Vijeću sigurnosti usvoji Ahtisaarijeva rezolucija kojom se Srbiji oduzima 15 posto teritorija. "Potpuno sam siguran da Vijeće sigurnosti UN-a neće moći donijeti takvu rezoluciju", rekao je Koštunica na konferenciji za novinare dodajući da je "zato na sjednici vlade upozorio na drugu opasnost: da Kosovo proglasi jednostranu neovisnost što bi se negativno odrazilo na ugled UN, međunarodno pravo i mir u svijetu".

Koštunica je na pitanje novinara, kako reagira na stajalište nekih država da su za nadgledanu neovisnost, odgovorio da je stajalište Srbije da je "nadgledana neovisnost zapravo neovisnost, a Srbija može prihvatiti samo nadgledanu autonomiju".

Na pitanje što bi Srbija poduzela prema državama koje bi priznale jednostranu neovisnost koju bi proglasilo Kosovo, srbijanski premijer je odgovorio da "vlada priprema mjere, ali je o tome rano govoriti jer su dodatni pregovori u Beču tek počeli i bitno je kako će se oni voditi".

"Ako vam neko nanese štetu, onda mu, prema okolnostima i situaciji, morate uzvratiti određenom štetom. Tako čuvate svoj integritet i nešto što je dostojanstvo države i svakog građanina", kazao je Koštunica, no nije želio točno kazati koji se modeli reagiranja razmatraju.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika