01.09.2007. / 09:09

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

TRAGEDIJA NA KORNATIMA

Preminuo sedmi vatrogasac

Ante Crvelin sedmi je smrtno stradali vatrogasac u gašenju požara na Kornatu

U Klinici za traumatologiju u Zagrebu, jutros u 2,45 sati, preminuo je Ante Crvelin, priopćilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Ante Crvelin sedmi je smrtno stradali vatrogasac u gašenju požara na Kornatu. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izražava iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, kaže se u priopćenju koje je potpisao ministar Neven Ljubičić.

Dok policija traga za piraomanima, šibenski vatrogasci već su pronašli krivca za tragediju. ''Govorili smo šefu Draženu Slavici: Ne šalji mlade, neiskusne vatrogasce pošalji nas stare, koji smo plaćeni. Gasitelji muđu suhom travom, koja gori poput benzina, nemaju što raditi, vatru tamo treba gasiti kanader, ali on ništa od upozorenja nije želio čuti, samo je naredio ''idite'', kazao je Joško Klarić, nekadašnji zapovjednik JVP Šibenika i otac poginulog Dina.

Glavni zapovjednik vatrogasaca Mladen Jurin gostujući u HTV-om Dnevniku na upit da li zaista vatrogasci nisu imali vode nakon što su spušteni na Kornat, odgovorio je kako ne bi htio više o tome govoriti dok ne vidi rezultate istrage. U svojoj izjavi, Jurin je najavio da će ponuditi ostavku na mjesto glavnog zapovjednika jer se smatra, kako kaže, moralno odgovornim.

17- godišnji Marko Stančić, najmlađa žrtva tragedije na Kornatima, svojem ocu je poslao poruku, pri dolasku na otok: ''Tata, na Kornatima smo, čekamo da nam dostave vodu''. Obitelj stradalog mladića, samo nekoliko sati nakon dobivene poruke, primila je vijest da je Marko smrtno stradao. Postavlja se pitanje, kako li je moguće poslati vatrogasce na mjesto požara bez opreme za gašenje?! Ravnatelj policije Marijan Benko kao i vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin smatraju da mnoge stvari u s vezi ove tragedije nisu jasne, te da će se kriminalističkom obradom utvrditi nepravilnosti stravičnog događaja.

Predsjednik Mesić proglasio je ponedjeljak 3. rujna Danom žalosti zbog najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, a Vlada je na izvanrednoj sjednici potvrdila njegovu odluku. Mesić je posjetio ozlijeđene vatrogasce koji se liječe u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici. On je postavio pitanje kako se ta tragedija mogla uopće dogoditi i zatražio da se utvrde odgovorni.

Prilikom gašenja požara na Kornatima poginula su šestorica vatrogasaca. Katastrofalni požar na otoku Kornatu je planuo u uvali Vrulje, a tijekom samo nekoliko sati je izgorjela polovica otoka. Požar je izbio jučer oko 12,30 sati, a u gašenju je sudjelovalo 25 vatrogasaca. Navodno su vatrogasci stradali tijekom gašenja kada je došlo do nagle promjene smjera vjetra. Olujno jugo ih je stjeralo u usjek gdje su se ugušili od dima. Tu je informaciju potvrdio i jedan od ozlijeđenih gasitelja.

U pomoć su im došli spasioci iz Zadra i Splita na čelu sa Stipom Božićem koji je u izjavi za Novu TV kazao kako su oni koji su spašeni iz vatrene stihije izvučeni pod teškim okolnostima, helikopterima. ''Ironično, petorica poginulih smrtno su stradali uslijed gašenja trave, a ne šume''. Doznajemo da je među šestoricom stradalih profesionalaca gasitelja i dvojica pripadnika DVD-a. Svi su ozlijeđeni zbrinuti u zadarskoj bolnici, a u njihovom zbrinjavanju je sudjelovao i zadarski gradonačelnik Živko Kolega, koji je po profesiji kirurg. Petorica ozlijeđenih vatrogasaca nakon pružanja prve pomoći odvezena su u Zagreb.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio je sinoć u zadarskoj bolnici vatrogasce ozlijeđene u gašenju požara na otoku Kornatu, izvijestio je vladin Ured za odnose s javnošću. Sanader je tom prilikom najavio istragu kojom će se utvrditi kako je došlo do ove tragedije.

Tijekom jutra kanader je uspio ugasiti požar pa je na očevid izašao i istražni sudac. Međutim, on je prvo obavio očevid u dvorištu zgrade u vlasništvu Nacionalnog parka iz kojeg je navodno krenuo požar. Prema prvim informacijama na zgradi su se odvijali radovi koji su prouzročili iskru koja je zapalila nisku travu. Tek nakon završenog očevida u dvorištu, istražni sudac uputio se prema brdu iznad uvale Šipnata na kojem još uvijek leže tijela mrtvih vatrogasaca.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Šibeniku objavljeni su identiteti poginulih vatrogasaca. Poginuli su Dino Klarić, Ivan Marinković, Ivica Crvelin, Gabrijel Skočić i Marko Stančić. Teško su ozlijeđeni i u životnoj opasnosti Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Marinko Knežević i Karlo Ševerdija. Proglašena je sedmodnevna žalost u Šibensko-kninskoj županiji.

Dvojica ozlijeđenih vatrogasaca, Frane Lučić i Ante Juričev iz zadarske su bolnice premješteni na Odjel plastične kirurgije splitske Kliničke bolnice na Križinama. Njihovo stanje je okarakterizirano kao teško i u životnoj su opasnosti.

Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije otvorile su žiroračun na koji se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć obiteljima poginulih i stradalih vatrogasaca. Pozvali su vatrogasne zajednice županija, gradova i općina, vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva da pokažu svoju solidarnost i pomognu uplatom sredstava na račun. Račun je otvoren u Raiffeisen banci (RBA) broj 2484008-1500154167.

Šef Odjela za opekline Traumatološke klinike Hrvoje Tomičić rekao je da se na njegovom odjelu liječe trojica vatrogasaca sa teškim opekotinama. Nije želio prognozirati ishod liječenja, nego je naglasio da su još u fazi reanimacije i stabilizacije vitalnih funkcija organizma. Istaknuo je da se radio o mladim ljudima od 18, 25 i 26 godina. Svi su prošli obuku i težina njihovih ozlijeda najbolje govori o situaciji u kojoj su se našli.

Na izvanrednoj sjednici Vlade premijer Sanader zatražio je od mjerodavnih tjela da se, ukoliko je požar bio podmetnut, počinitelji utvrde, privedu pravdi i kazne. ''Tražim od mjerodavnih državnih tijela, ukoliko je požar bio podmetnut ljudskom rukom, da se one koji su požar podmetnuli, oštro kazni'', kazao je Sanader.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izvjestio je članove vlade o stanju ozlijeđenih vatrogasaca. Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin rekao je da je policija privela sedam osumnjičenih za podmetanje požara na Velikom Kornatu. Istaknuo je da se nad njima provodi intenzivna kriminalistička obrada.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika